2011-02-04 Månens smala skära på kvällshimlen

Den 3 februari tidigt på morgonen är det nymåne. Samma kväll står månen fortfarande alldeles för nära solen för att kunna ses. Men den 4:e kan du se månens mycket smala skära på kvällshimlen och en bit därifrån Jupiter.

h1. Månen dyker upp på himlen

Drygt 1 ½ dagar efter nymåne har du chansen att se månens smala skära på kvällshimlen. Ungefär en timme efter solnedgång är den bästa tiden för att hålla utkik efter månens mycket smala skära lågt över horisonten mot västsydväst. Det ska inte behövas kikare eller särskilt bra siktförhållanden för att kunna hitta månen. Jupiter som står en bit högre upp kan också vara vägvisare.
Dagen därpå blir det ännu lättare att hitta månens skära och den 6 står månen en bit till höger om Jupiter som fortfarande strålar på kvällshimlen.


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen vid den borgerliga skymningens slut. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stora delar av landet. Bästa tiden är ca 1 timme efter solen har gått ner.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer