2011-01-30 Månens skära nära Venus

Ännu en vacker konstellation för morgonpigga…
Morgonstjärnan får besök av månens skära. En kort stund före soluppgången är den bästa tiden för att hålla utkik mot sydost.

h1. Morgonstjärnan får besök av månen

Venus kan fortfarande beskådas som morgonstjärna fastän det blir sakta men säkert allt svårare. Den 30 januari får Venus besök av månens smala skära. Månen passerar en bit söder om vår grannplanet. Därmed kan det redan vara en liten utmaning att hitta båda på morgonhimlen strax före soluppgång – i alla fall i mellersta Sverige. Från sydligaste Sverige är det däremot än så länge inga större problem att hitta både månen och morgonstjärnan.


Grafiken visar månens och Venus position på himlen strax före soluppgång i Borlänge och vid den borgerliga gryningens början (40-45 minuter innan solen går upp) i Malmö. Ju längre norrut man befinner sig i Sverige desto svårare blir observationen – Venus och månen står lägre över horisonten.

1 svar

  1. Jesper skriver:

    Hej! jag heter Jesper och jag har varit intresserad av rymden i många år. och ja det är vackert det man ser på himlen dessa dagar nu på vintern. ja jag trodde först det var sirius man såg på himlen för att den ligger så nära jorden jämfört med andra stjärnor aja det var det jag ville säja och glöm inte bort 20 mars 2015 stor solförmörkelse i Sverige det är så mycket täkt av solen vi kommer att få sen får vi vänta ett långt tag och med det menar jag ungefär 20-30 år innan vi får se en ännu större.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer