2011-09 Merkurius på morgonhimlen

h1. Inte så lätt denna gång

Merkurius bjuder på en morgonvisibilitet fram till ungefär mitten av månaden. Denna gång är det dock mer för envisa Merkuriusjägare och inte för nybörjare för att det inte finns goda vägvisare på himlen denna gång.

h1. Syns som bäst ca en timme före soluppgången


Grafiken visar Merkurius position vid början av den borgerliga gryningen (ca 40 minuter före soluppgång). Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i hela landet. I norr är förhållanden något sämre, i söder något bättre.

h1. Merkurius på morgonhimlen nära Regulus


Grafiken visar hur Merkurius passerar förbi Regulus i stjärnbilden Lejonet. Den 9:e står Merkurius närmast Regulus – avståndet är då ungefär 1,5 fullmånar. Problemet är dock att Regulus, som är ljussvagare än Merkurius, troligen inte kan ses med blotta ögat. Först några dagar senare lär det gå men då har Merkurius redan hunnit en bra bit vidare. Men med hjälp av en kikare ska det dock inte vara några problem att hitta Regulus med hjälp av Merkurius.

h1. Nära och snabbt

Solsystemets innersta planet når den 3:e sitt största vinkelavstånd till solen i stjärnbilden Lejonet. Med cirka 18 grader är den så kallade största elongationen (maximala vinkelavståndet till solen) en av de minsta möjliga. Vid andra förhållanden kan den lilla planeten komma 28 grader ifrån solen. Varför blir avståndet så pass litet denna gång? Det beror på att Merkurius befinner sig som närmast solen bara ett par dagar senare på sin elliptiska bana. Den rör sig då också som snabbast, vilket har som konsekvens att morgonvisibiliteten blir mycket kort.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer