2011 Venus långa frånvaro

Saknar du kanske aftonstjärnan? Jag måste ju erkänna att Venus är min favoritplanet. Särskilt när den står högt över horisonten och lyser starkt när det blir allt mörkare på kvällen. Men det känns som att den har varit borta i en halv evighet. Den försvann tidigt i år på morgonhimlen och på kvällshimlen har man inte kunnat se den sedan sommaren 2010. Men snart är den äntligen tillbaka och kommer att bjuda på en av de bästa kvällsvisibiliteter överhuvudtaget.

h1. Venus återkommer sakta med början i söder

Längre söderut har Venus redan påbörjat sin kvällsföreställning. Med varje dag som går ökar vinkelavståndet till solen och Venus syns allt längre norrut. Problemet för oss nordbor är att vår inre grannplanet står betydligt sydligare än solen än så länge. Därför går den ner nästan samtidigt med solen på våra latituder. Men även detta ändras när vi närmar oss vintern och framför oss ligger ett mycket gynnsamt år för att kunna se aftonstjärnan under våren. Venus kommer då att stå mycket högt över horisonten även när det är mörkt – och då går den inte att missa.

Grafiken visar Venus position över horisonten vid den borgerliga skymningens slut – ca 40 minuter efter solnedgång. Positionerna har ritats in för olika latituder – Malmö, Stockholm och Umeå. Längst i söder kommer man att upptäcka Venus redan någon gång under november medan man får vänta en bra bit in i december om man befinner sig längre norrut. Specialister kommer troligen att hitta Venus utan optiskt utrustning redan i slutet på oktober strax efter solnedgången.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer