2011-10-14 Månen nära Jupiter

Kanske så har du redan lagt märke till den ljusa punkten i öster som syns numera på kvällarna. Det är samma ljusa punkt som du kan se på morgonen i väster. Nu får den ljusa pricken dessutom besök av månen…

h1. Månen ovanför Jupiter på kvällshimlen

Den 12 oktober stod fullmånen fortfarande en bit till höger om Jupiter. Men på kvällen den 13:e kan du se den ovanför solsystemets största planet om du tittar österut. Kvällen därpå befinner sig månen redan en bra bit till vänster om den ljusa pricken.


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen vid den astronomiska skymningens slut, alltså när det är riktigt mörkt ute. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stora delar av landet.

h1. Månen ovanför Jupiter på morgonhimlen

På morgonen den 14:e kan du se månen fortfarande ovanför Jupiter om du tar en titt mot väster. Morgonen därpå befinner sig den avtagande månen redan en bit bort från Jupiter.


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen vid den astronomiska gryningens början, alltså när det fortfarande är riktigt mörkt ute. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stora delar av landet.

1 svar

  1. Gerd Persson skriver:

    Till min glädje såg jag detta fenomen den gångna natten. Som 2 följeslagare ända tills morgonen.
    Pax från en utesovare.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer