2012-02-09 Månen nära Mars och tre ljusa planeter

h1. Grannplaneten får besök av månen

När solen har gått ner i sydväst så syns först Venus och Jupiter på himlen. Senare träder även Sirius fram och senare på kvällen dyker en annan ljus prick upp på himlen mot öster. Det är vår yttre granne Mars. Den röda planeten finns i stjärnbilden Lejonet, i gränstrakten till Jungfrun. Egentligen är det inte så svårt att hitta Mars. Men vill du ha det extra lätt eller vill vara säker på att det är Mars du har sett, så hjälper vår måne till.

h1. Den röda planeten och månen på kvällen den 9:e


Grafiken visar Mars position på kvällen den 9 februari vid 21-tiden. Du hittar månen snett till höger om planeten Mars och nedanför stjärnbilden Lejonet. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i hela landet.

h1. Mars och månen tidigt på morgonen den 10:e


Grafiken visar Mars position på morgonen den 10 februari vid kl 05:30. Du hittar månen rakt nedanför Mars och de bildar tillsammans med stjärnan Denebula i Lejonet en nästan rak linje. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i hela landet.

h1. Tre ljusa planeter på kvällshimlen… och periodvis dessutom månen

I början på februari är det fortfarande lite svårt att hinna se alla tre ljusa planeter Mars, Venus och Jupiter samtidigt. Venus är på väg ner när Mars håller på att kliva upp på himmelsscenen. Men under månadens lopp blir det allt enklare att se alla dessa tre samtidigt på himlen. I slutet på månaden finns dessutom månen med igen.

Grafiken visar himlen vid kl 20:15 både den 9:e och 29:e. Du ser Jupiter och Venus mot väster medan du hittar Mars i öster. Du ser dessutom himlens ljusaste stjärna Sirius. Den är något ljusare än Mars. Venus och Jupiter är ännu ljusare.
Grafiken kan användas i stort sett hela landet.

h1. Jorden raskar förbi Mars på innerfilen…

Det är därför att Mars håller på att dra en slinga på himlen. Den rör sig ett tag framöver åt fel håll i förhållande till omgivande stjärnorna. I vanliga fall sker rörelsen åt vänster (österut) men nu rör den sig åt höger (västerut). Eftersom avståndet till vår granne minskar, så ökar även dess ljushet. Men denna gång blir det minimala avståndet till Mars rätt stort. Anledningen till det är att Mars befinner sig på den del av sin bana som är längst bort från solen när jorden passerar. 2003 var situationen tvärtom. Då stod Mars närmast solen när jorden passerade förbi och då kom jorden mycket närmare den röda planeten. Som följd blev den då också mycket ljusare, tidvis till och med ljusare än Jupiter.

Grafiken visar Mars skenbara bana i stjärnbilderna Lejonet och Jungfrun (snett till vänster om Lejonet). Positionerna har markerats för var förste i månaden med en prick och för var 15:e i månaden med ett streck. Man ser att Mars blir som ljusast när den rör sig baklänges genom Lejonet i februari och mars.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer