2012-02-22 Venus och Jupiter får sällskap av månen+Merkurius

h1. Planetmingel på kvällshimlen

När solen har gått ner så är aftonstjärnan Venus det första objektet som syns på himlen. Under de sista februaridagarna blir det dock månen som du kommer att hitta först. Lite senare träder även Jupiter fram på scenen i sydväst och med lite tur hinner du även upptäcka Merkurius innan den går ner i väster. Mars syns lite senare mot öster och från natten till morgonen kan du se ringplaneten Saturnus i sydost.


Grafiken visar hur himlen kommer att se ut på kvällarna 25-27 februari ungefär en timme efter solnedgång (solen står 9 grader under horisonten). Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i princip i hela landet. Lågt över horisonten mot väster lyckas du kanske upptäcka Merkurius. Venus och Jupiter går inte att missa högt över horisonten åt sydväst. Om du förlänger en tänkt linje mellan dessa två ljusa prickar mot horisonten, så vet du vart du ska leta efter Merkurius. Orion syns i söder och Sirius, himlens ljusaste stjärna, syns mot sydsydost. Lågt i öster är den brandgula planeten Mars på väg upp. Månens position är inritad för kvällarna den 25:e, 26:e och 27:e då den passerar Venus och Jupiter.

h1. Utmaningen den 22:e och 23:e


Bilderna visar månens och Merkurius position på himlen på kvällarna den 22:e till 24:e vid den borgerliga skymningens slut (ca 40 minuter efter solnedgång)
Månens mycket smala skära borde du kunna hitta den 22:e strax efter solnedgång lågt över horisonten åt det hållet solen har gått ned. Merkurius finns då en bit till vänster om månen – men troligen kommer du att hitta den bara med hjälp av en kikare. Den 23:e hittar även mer ovana månens smala skära rätt lätt. Här är utmaningen att även hitta Merkurius, som finns en bit nedanför månen. Troligen blir det även denna dag kikaren som gäller för att kunna hitta den svårobserverade planeten. Dela gärna med dig om du lyckades hitta en av dem eller båda!

h1. Kvällen den 22 februari 2012


På bilderna (här och nedanför) ser du himlen vid den borgerliga skymningens slut (ca 40 minuter efter solnedgång). Grafikerna gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i så gått som hela landet.
Venus och Jupiter syns tydligt. Däremot blir det svårare att hitta månens skära nära horisonten och Merkurius hittar du förmodligen bara med hjälp av en kikare.

h1. Kvällen den 23 februari 2012


Venus och Jupiter strålar högt på himlen. Förlänger du linjen mellan dem till horisonten kommer du till månens smala skära och Merkurius. Merkurius är gränsfall för blotta ögat och kikare rekommenderas.

h1. Kvällen den 24 februari 2012


Månens skära står halvvägs mellan Merkurius och Venus.

h1. Kvällen den 25 februari 2012


Månens skära finns nära Venus.


Denna bild skickade Markus Petterson in. Hos mig var det tyvärr mulet denna kväll.

h1. Kvällen den 26 februari 2012


Månens skära står halvvägs mellan Venus och Jupiter. Följer du en tänkt linje mellan Jupiter och Venus mot horisonten borde du även kunna hitta Merkurius.

h1. Kvällen den 27 februari 2012


Månens tjocka skära finns snett ovanför Jupiter. Säkert ännu en kväll med en vacker vy!

5 svar

 1. pontus o linda skriver:

  Hej
  Vi råkade få syn på en ovanligt stark “stjärna” vid månen ikväll,
  Nyfikna på vad det var googlade vi och hittade din sida och tack vare det förstod vi att det var venus vi siktat och kunde även pricka av jupiter. Horisonten ser vi inte så merkurius missar vi, men tycker ändå att det var kul att observera med din hjälp!
  Tack!

  Linda o Pontus

 2. Patric skriver:

  Hej, Jag hade liknade funderingar då jag igår kväll 28/2-12 vid 20:20 tiden tittade upp mot klar kvällshimmel i Sthlm och såg två starkar punkter vid månen. Jupiter och Venus verkar det ha varit. Tack för en bra sida som jag gärna besöker fler gånger, sparar den i Favoriter 🙂

  Med vänlig hälsning
  Patric

 3. Berndt skriver:

  tack, har funderat över de två ljusstarka planeterna till höger om månen.Venus och Jupiter.

 4. Filip skriver:

  Hejsan!
  Såg Venus och Jupiter i kväll. Men jag undrar vad som var mellan månen och Orions bälte i ungefär samma höjd som Venus. Den lös starkt och blinkade i rött/blått. Vore kul om jag fick reda på det 🙂

  En ljus stjärna i samma höjd som Venus fastän på andra sidan Orion – det kan bara vara Sirius! Den är känd för att skifta färg – en effekt som kallas för scintillation och har med vår atmosfär och olika tätheter i olika luftlager att göra. /AF

 5. Filip skriver:

  Häftigt! Det var riktigt fint igår, speciellt Sirius, så var nyfiken 🙂

  Tack för svaret!

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer