2012-04-03 Venus nära Plejaderna (Sjusyskon)

h1. Venus färd förbi Plejaderna

Nu kan du se Venus nära den kända stjärnhopen Plejaderna eller Sjusyskon hur man också brukar kalla den.


Grafiken visar Venus positioner framför stjärnhimlen i närheten av stjärnhopen plejaderna (Sjusyskon) mellan den 1 april 2012 och den 5 april 2012. Positionerna gäller på respektive kväll och det är på kvällen den 3 april Venus kan observeras som närmast Plejaderna.


Grafiken visar Venus position vid stjärnhopen Plejaderna på kvällen den 3 april 2012 vid den astronomiska skymningens slut. Grafiken är framtagen för Stockholm men kan användas i stort sett hela landet.

h1. Plejaderna är inte Lilla Vagnen…

Vissa kalla Plejaderna också för Lilla Vagnen för att det finns en viss likhet med den riktiga Lilla Vagnen – en del av Lilla Björnen – som dock förstås finns i norr.

Grafiken visar både Plejaderna och Lilla Vagnen. Plejaderna finns nu på kvällarna i nordväst och Lilla Vagnen med Polstjärnan i norr. Lilla vagnen hittar du med hjälp av Karlavagnen, som står nästan rakt över ditt huvud när det har blivit riktigt mörkt ute. Förstoringen uppe till vänster visar Plejaderna.

h1. Söder om, rakt genom och norr om Plejaderna

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så passerar Venus ungefär samma ställe på himlen vart åttonde år. När nu Venus står nära Plejaderna den 3 april, så gjorde den det också för åtta år sedan och komma att göra det även om åtta år. Men positionerna skiljer sig lite grann.

Detta gör att Venus passerar allt närmare Plejaderna vart åttonde år. Så småningom passerar den rakt genom stjärnhopen och slutligen drar Aftonstjärnan sin bana till och med norr om Plejaderna.


2004 var avståndet till stjärnhopens centrala del större än i år. Om åtta år ligger Venus skenbara bana framför stjärnorna ännu en bit nordligare och 2060 passerar den till och med norr om stjärnhopen.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer