2012-03-25 Månens skära nära Jupiter och Venus

h1. Månens färd förbi Jupiter och Venus

Månens smala skära kan du kanske hitta redan den 23:e strax efter solnedgången lågt över horisonten i väster. På kvällen den 24:e är det inga problem att hitta månen för då går den ner först ner det är mörkt. Den 25:e finns månen till höger om Jupiter och den 26:e snett nedanför Venus. Kvällen därpå står månen mellan Aldebaran (oxens öga) och Plejaderna (Sjusyskon).


Grafiken visar Venus, Jupiters och månens position på kvällen vid den nautiska skymningens slut, ungefär 1 ½ timmar efter solnedgången. Månens position är inritat för kvällarna 24-27 mars, medan stjärnhimlen samt Venus och Jupiters position egentligen gäller exakt den 26:e (Venus rör sig en bra bit framför stjärnhimlen på 4 dagar). Även denna gång har jag valt att visa hur det kommer att se ut från Stockholm men det skiljer sig inte mycket runtom i landet.

h1. 25 mars – månens skära nära Jupiter


Grafiken visar en förstoring på Jupiter och månen när de möts på kvällen den 25 mars. Månens smala skära står då ca 3 ½ grader till höger om solsystemets största planet. Månen visas skalenlig på bilden.

h1. 26 mars – månens skära nära Venus


Grafiken visar en förstoring på Venus och månen när de möts på kvällen den 26 mars. Månens skära står då ca 2 ½ grader snett nedanför Aftonstjärnan. Månen visas skalenlig på bilden.

3 svar

 1. Jonas W skriver:

  Är i Dublin, och såg något som såg ut som en jättestark stjärna. Såg den i väster kring 21-tiden.

  Kan det vara Mars?

  Nej, det är Venus. Mars finns i öster. /AF

 2. Eva skriver:

  Det såg ikväll 25/3 ut som en ljusgrå rund “skugga” över månskäran. Vadan detta?

  Det här kallas för jordsken och namnet på fenomenet avslöjar redan orsaken. Det är faktiskt jorden som lyser upp månens obelysta del. Om du skulle befinner dig på månen så skulle du kunna se en nästan full belyst jord som lyser upp natten på månen och som är mycket ljusare och större på himlen än fullmånen som vi ser på vår natthimmel.
  /AF

 3. Lars-Olof Eliasson skriver:

  När kommer vi att få uppleva Venuspassagen?

  På morgonen den 6 juni. Jag kommer säkert att skiva om det här på Astroinfo. /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer