2012-04-22 Månens smala skära nära Jupiter

Jupiter tar farväl på kvällshimlen och den återkommer först i sommar på morgonhimlen – och då åter i Venus sällskap. Men nu gäller det att säga adjö och om du kanske redan har tappat bort Jupiter så får du nu en sista chans att hitta solsystemets största planet innan den hamnar alldeles för nära solen.

h1. Månens smala skära snett ovanför (till vänster) om Jupiter

Bästa tiden för några platser i landet:
Göteborg kl 21:25
Visby kl 20:59
Stockholm kl 21:09
Sundsvall kl 21:33
Umeå kl 21:34


Grafiken visar månens, Jupiters och Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut (ca 40 minuter efter solnedgången). Grafiken gäller egentligen exakt för Malmö men kan användas i stora delar av södra Sverige. Månens smala skära finns snett till vänster ovanför Jupiter. Båda finns rätt nära horisonten där himlen fortfarande är rätt ljus. Kikare kan vara bra att ha till hands. Venus kan visa vägen – Jupiter och månen hittar du om du drar en tänkt linje från Venus snett ner mot horisonten där solen finns. Jupiter står vid denna tidpunkt ungefär åt samma håll där solen har gått ner fastän lite högre upp över horisonten.

Ju längre norrut man befinner sig desto större blir utmaningen att hitta Jupiter. I höjd med Östersund ska man fortfarande kunna hitta månens smala skära med blotta ögat men Jupiter är definitivt ett gränsfall. Troligen behövs kikare.

Grafiken visar månens, Jupiters och Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut (ca 1 timme efter solnedgången). Grafiken gäller egentligen exakt för Östersund men kan användas i stora delar av mellersta Sverige/södra Norrland.


Så här ungefär ser det ut i kikare från södra Sverige. Månens avstånd till Jupiter är ungefär tre måndiametrar. Avståndet och månens skenbara diameter är skalenligt.

1 svar

  1. Nikke skriver:

    Kan man se från Luleå?

    Månens smala skära ska man även kunna se från Luleå och bästa tiden är strax efter kl 21:30. Den borgerliga skymningen (solen 6 grader under horisonten) slutar kl 21:44. Jupiter syns troligen inte med blotta ögat men i kikare kan man nog hitta den. Månen står ca 3 måndiametrar ovanför Jupiter och i en vanlig kikare borde man kunna se båda samtidigt. /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer