2012-08-16 Månens skära nära Merkurius

h1. Månens färd förbi Jupiter och Venus

De senaste dagarna har du kunnat se månens skära passera förbi Jupiter och Venus på morgonhimlen. En vacker konstellation och lätt att se för även nybörjare.

Nu är det dags för en utmaning: Lyckas du hitta månens smala skära nära Merkurius?

h1. Månens mycket smala skära nära Merkurius


Grafiken visar en förstoring månens, Merkurius och Venus position på morgonhimlen den 15:e och 16:e. Den 15:e hittar man månen fortfarande förhållandevis lätt, den 16:e kan det redan vara lite knepigare för lite mer ovana observatörer. Merkurius syns troligtvis inte med blotta ögat från mellersta Sverige och även Castor och Pollux kan redan ha bleknat vid den borgerliga gryningens början. Men med hjälp av en liten kikare ska man kunna hitta även Merkurius, som kanske även syns med blotta ögat från sydligaste Sverige strax före kl. 05.

h1. Merkurius på morgonhimlen

Merkurius bjuder från mitten av månaden och nästan två veckor framåt på en morgonvisibilitet. Det är inte en av de bästa men under några dagar ska man kunna se Merkurius även med blotta ögat.


Grafiken visar Merkurius position på morgonhimlen från sydligaste Sverige vid den borgerliga gryningens början (ca 40 minuter före soluppgången). Som bäst syns den solnära planeten runt den 22:e. Grafiken kan användas i stora delar av södra och mellersta Sverige.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer