2012-10-28 Vintertid

h1. Vintertid – hur många dagar blir det ljusare på morgonen?

Nu har vi alltså gått över till vintertid igen. Vi fick tillbaka timmen, som togs ifrån oss i våras. Klockan 03 denna söndag morgon ställdes klockorna tillbaka en timme och klockan blev 02 för andra gången samma natt.
*Det blir numera tidigare ljust på morgonen och tidigare mörkt på kvällen.*
Frågan är hur många dagar kan vi njuta av ljusare morgnar?

h1. En lite längre helg än vanligtvis

Denna helg blev en timme längre för att vi fick tillbaka timmen som vi ”förlorade” i våras. De flesta kände troligen inte av någon större skillnad på söndagsmorgonen. Det enda som många tyckte var kanske ”oj, visst, klockan är ju först så mycket”.
Men senast på kvällen märks det tydlig. Det har blivit mörkt ute och när man har suttit inne ett bra tag med lampan på och ta en titt på klockan – så är det fortfarande sen eftermiddag och inte mitt i natten – fastän det känns som…

h1. En timme mer på morgonen – en timme mindre på kvällen…

För naturen och jorden har tidsomställningen inte den minsta lilla betydelse. Jorden slutar inte bara snurra för att vi vrider på klockan – och knappast snurrar den bakåt i en timme för att vi ska få tillbaka timmen. Natten blir varken kortare eller längre bara för att vi ställer klockan framåt eller bakåt och solen visar sig inte heller längre på himlen.
Men det är vi som får ändrade förutsättningar för vårt vardagliga liv, som styrs av klockan. Vi ska upp senare på morgonen och lägga oss tidigare.

Största effekten, som de flesta märker av är att det blir betydligt tidigare mörkt ute på eftermiddagarna/kvällarna och lite ljusare på morgonen.

h1. Kort glädje i norr

I nordligaste Sverige är glädjen över ljusare morgnar kortast. Den 27 oktober gick solen upp kl 08:42 vid Riksgränsen, den 28:e kl 07.46 på grund av att vi ställde om klockan. I och med att dagarna blir allt kortare går solen upp allt senare och redan den 10 november går solen upp något senare än den 27 oktober. Det är alltså bara 13 dagar däremellan som det blir ljusare på morgonhimlen än det hade varit om man inte hade ställt om klockan.
I landets södra del vara glädjen dock längre. Det beror på att dagarna inte blir lika fort kortare som i norra Sverige. I Malmö är det först den 26 november som solen går upp lika sent som på morgonen den 27 oktober och därmed får man 30 dagar med ljusare morgnar.

h1. Sommartid för alltid

Jag tillhör de personerna som helst gärna vill slippa tidsomställningen. För min del kunde det vara sommartid året runt. Men nu har vi gått över till vintertid, som egentligen är vår normaltid, alltså den tiden som är bäst anpassad till att solen ska stå i söder ungefär vid 12-tiden.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer