2012 nov-dec: Planetmingel på morgonhimlen

h1. Venus, Saturnus, Merkurius och även månen syns på morgonen

Tidvis kan du se upp till fyra planeter samtidigt på morgonhimlen – Merkurius, Venus, Jupiter och Saturnus. Jupiter står dock långt ifrån de andra och håller på att gå ner i nordväst medan alla andra är på väg upp i sydost. Tidvis finns också månen med.


Animeringen visar Venus färd framför stjärnhimlen förbi Spica i Jungfrun, Saturnus och hur det från månadsskifte november/december tidvis blir planetmingel när även Merkurius syns. Den visar också avslutningen av Venus morgonvisibilitet i slutet av året.
Grafiken gäller egentligen exakt för Norrköping men kan användas i stora delar av landet. Tidpunkterna är när solen står 9 grader under horisonten, vilket inträffar ungefär 1 ¼ timmar före soluppgången.
Tänk på att månen har förstorats en del för illustrationens skull.


De tre planeterna Merkurius, Venus och Saturnus samt den ljusa stjärnan Spica in stjärnbilden Jungfrun på morgonen den 30 november.


Här visas ett större utsnitt på himlen den 30 november. Här ser du även Jupiters position på himlen mot nordväst och till och med fullmånen finns med.

1 svar

 1. ingrid Holm skriver:

  Hej!
  Intressant sida, har den nu som favorit!

  Men jag kan omöjligt se namnen på stjärnorna på bilden ovan som visar Norrköping den 30 nov 2012 kl 07.00.

  Går det inte att ljusa upp texten så att den framträder bättre mot det mörkblå?

  Tack för kommentaren, jag ska försöka tänka på det framöver. Meningen är förstås att det ska gå att läsa texterna men jag vill samtidigt inte ”förstöra” stjärnhimlen med text som tar över för mycket./AF

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.