2013-01-16 En timme mer eller längre…

h1. En timme längre eller mer (av vad?)

Medan det alltså i snitt fortfarande blir kallare ute så blir dagarna i alla fall längre och vi får mer dagsljus till förfoga. När får vi en timme mer dagsljus, när går solen ner en timme senare osv. är ofta frågorna som ställs. Någon sade till mig: ”När det är dags att ställa om timern för ljusen då märks det att dagarna har blivit längre (eller kortare)”
Dags för mig att kolla upp för ett antal platser runt om i landet vilka tidpunkter som gäller!

stad dagen 1h längre 1h längre dagsljus solen ner 1h senare solen upp 1h tidigare 1h längre ljust på kvällen 1h längre ljust på morgonen
Malmö 22/1 24/1 29/1 13/2 1/2 16/2
Stockholm 18/1 21/1 25/1 7/2 28/1 11/2
Umeå 13/1 17/1 19/1 28/1 24/1 4/2
Kiruna 3/1 13/1 9/1 10/1 19/1 28/1

Tabellen visar att det tar längst tid i sydligaste Sverige tills dagen har blivit en timme längre än vid vintersolstånd. Att det dröjer lite längre tid för att få även en timme längre dagsljus beror på att den borgerliga gryningen och skymningen blir kortare till våren för att solen går ner i en brantare vinkel i förhållande till horisonten.

h1. Dagens längd och hur länge har man dagsljus

Det finns två definitioner om hur man kan definiera den ljusa delen av ett dygn.

* Man brukar definiera dagen eller dagens längd som den tid som går mellan solens upp- och nedgång.

Men det är förstås längre ljust ute. Även i Kiruna, där solen inte kommer över horisonten vid vintersolstånd, är det inte mörkt mitt på dagen och det råder någon slags grynings- eller skymningsljus – och ett rätt ljust sådant åt söder – för att solen inte står särskilt långt under horisonten.
Därför definierar man även tiden som man har dagsljus ute:

* Dagsljus avser den perioden som solen befinner sig över horisonten (dagens längd) plus den tiden som solen står mindre än 6 grader under horisonten.

Det vill säga man lägger till den tiden på den borgerliga gryningen och skymningen. När solen står 6 grader under horisonten börjar den borgerliga gryningen på morgonen och slutar den borgerliga skymningen på kvällen. Under den borgerliga gryningen och skymningen kan man fortfarande läsa en bok utomhus utan lampa brukar man säga.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer