2013-11-26 Merkurius möter Saturnus

h1. Fyra planeter och månen på en gång

Nu har du chansen att se 4 planeter och månen vid ett och samma tillfälle. Det är på morgonhimlen i gryningen som du har möjlighet att se många av solsystemets objekt på himlen. Lättast hittar du Jupiter i Tvillingarna högt över horisonten mot sydväst eller väst. En bit till vänster om månen syns Mars och nära horisonten i sydost även Merkurius och Saturnus.


Grafiken visar månens, Jupiters, Mars, Saturnus och Merkurius position på himlen. Den gäller exakt för Borlänge men kan användas i större delen av landet.

h1. Bästa tiden är 1 – 1 ½ timmar före soluppgången

Det kan vara lite svårare att få syn på Merkurius och Saturnus. Merkurius bjuder just nu på sin bästa morgonvisibilitet. Den solnära planeten kan hittas lågt över horisonten i sydost i gryningsljuset. Saturnus är lite ljussvagare och den befinner sig ganska nära Merkurius. För att hitta båda, så finns det några ledtrådar:


Både Merkurius och Saturnus befinner sig nästan rakt nedanför ljusa stjärnan Arcturus i Björnvaktaren. Det är Karlavagnens handtag som pekar mot Arcturus – i fall du är osäker om du har hittat rätt stjärna. Arcturus är en av himlens ljusaste stjärnor. Du kan även drar en linje ungefär från Mars till Spica och vidare mot horisonten. Där ska du kunna hitta Merkurius och Saturnus.

h1. Som närmast den 26 november

Merkurius håller på att köra om Saturnus och just den 26 november står de som närmast varandra.


Merkurius står mycket nära Saturnus och det är Merkurius som är den ljusare pricken. Grafiken gäller exakt för Borlänge men kan användas i större delen av landet. Bästa tiden är som sagt drygt en timme till 1 ½ timmar innan solen går upp.

h1. Avståndet mellan Merkurius och Saturnus ökar snabbt

De närmaste dagarna kan du fortfarande se både Merkurius och Saturnus. Saturnus syns allt lättare medan Merkurius håller på avsluta sin morgonvisibilitet. Den solnära planeten försvinner i början på december.


Merkurius och Saturnus på morgonen den 27 november.


Merkurius och Saturnus på morgonen den 28 november.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer