2013-11-29 Komet ISONs återkomst

Den skulle ha kunnat bli årets komet eller mer – men det finns en stor risk för att vanliga Medelsvensson kanske aldrig kommer att få se den. Natten till idag (den 29 november) hade man nästan slagit fast vid att kometen är borta – den hade så att säga gått upp i rök – fastän inte bokstavligen. Den hade snarare ångats bort eller eldats upp – trodde man.
Min första tanke var då: Oj då, nu är den borta och du har inte ens lyckats se den innan den försvann.
Men då kom det nu under dagen (vi skriver fortfarande den 29 november) nya rapporter om att någonting av kometen tydligen har överlevt passagen förbi solen.

Då bestämde jag mig för att lägga ut en artikel om hur man skulle kunna se kometen från Sverige de närmaste veckorna. Kom ihåg att det är osäkert vad eller hur mycket som finns kvar av kometen, hur ljust den kommer att bli och om det blir en fin kometsvans som pryder himlen. Men att titta skadar väl aldrig…

Tilläg 2013-12-03: OBS: Det står numera klart att Ison i princip är borta.

Borlänge och din alldeles personliga observationsplats

Jag beskriver möjligheter för att kunna observera kometen för Borlänge – en plats som ungefär ligger i mitten av landet – när det gäller breddgraderna som Sverige täcker.

I det här fallet är observationsmöjligheterna ungefär lika bra för norra och södra Sverige och kartorna kan användas i större delen av landet.
Tidsuppgifterna gäller exakt för Borlänge – men jag lägger alltid till tidsangivelser om hur länge före soluppgången eller efter solnedgången du ska hålla utkik. På detta vis kan du själv räkna ut när du ska ge dig ut för att göra dina observationer.

Ison möjligen ses redan de närmaste dagarna igen

Vinkelavståndet mellan komet ISON och solen (elongationen) ökar snabbt och kometen rör sig snabbt mot nordligare trakter – så egentligen bor vi i Norden på ”solsidan” – vi är de lycklig lottade som skulle kunna se ISON bäst – om den nu syns alls…
Komet ISON har den officiella beteckningen C/2012 S1.

Ison kort före soluppgången eller efter solnedgången

Kometen går upp både före solen och ner efter solen. Därför kan den ses både på morgonen och på kvällen – fastän förhållanden är lite mer gynnsamma på morgonen.

Grafiken visar ISONs position strax före soluppgången (ca 20-25 minuter innan solen går upp) alldeles i början på december. Kometen kan då möjligen ses lågt över horisonten mot sydost. Mycket beror dock på hur pass ljus den blir. Leta gärna med kikare – men bara så länge som solen verkligen befinner sig under horisonten – så att du inte löper risk för att den råkar hamna i ditt synfält och skadar dina ögon. Kometen befinner sig någonstans rakt ovanför det stället där solen befinner sig (under horisonten) – positionen uppskattar du genom att bedöma var himlen är ljusast vid horisonten.

Grafiken visar ISONs position strax efter solnedgången (ca 20-25 minuter efter att solen har gått ned) alldeles i början på december. Kometen kan då möjligen ses lågt över horisonten mot västsydväst – en bit till höger om positionen där solen har gått ner.

Ison på morgonhimlen i december

Grafiken visar komet ISONs position på morgonhimlen vid den borgerliga gryningens början (ca 1 timme före soluppgången). Kometen finns mot sydost och den står högre för varje morgon som går.

Ison på kvällshimlen i december

Grafiken visar komet ISONs position på kvällshimlen vid den borgerliga skymningens slut (ca 1 timme efter solnedgången). Kometen finns mot västsydväst och den står något högre för varje kväll som går.

Ison på morgonhimlen den 1 december

Grafiken visar komet ISONs position på morgonhimlen den 1 december ca 1 timme före soluppgången. Kometen finns lågt över horisonten mot sydost. ISON finns en bra bit till vänster om Saturnus som i sin tur finns nästan rakt nedanför ljusa Arcturus.

Ison på morgonhimlen den 6 december

Grafiken visar komet ISONs position på morgonhimlen den 6 december ca 1 ½ timmar före soluppgången. Kometen finns en bit till vänster om Saturnus – lite högre över horisonten än Saturnus och lite lägre än Spica. Saturnus hittar du fortfarande rakt nedanför Arcturus.

Ison på morgonhimlen den 11 december

Grafiken visar komet ISONs position på morgonhimlen den 11 december ca 2 timmar före soluppgången. Kometen står nu en bra bit över horisonten mot ostsydost. Den bildar tillsammans med Arcturus, Spica och Saturnus en utdragen fyrkant. Kometen finns nedanför Gemma – Norra Kronans ljusaste stjärna som finns till vänster om Arcturus.

Ison på kvällshimlen den 11 december

Grafiken visar komet ISONs position på kvällshimlen den 11 december ca 2 timmar efter solnedgången. Kometen står lågt över horisonten i väster – lite högre upp än Venus och en bra bit till höger om aftonstjärnan.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer