2015-03-20 Stor partiell solförmörkelse mitt på dagen

h1. Vad är det som händer?

Kort sagt *månen passerar framför solen* (sett från jorden). I praktiken står månen mellan solen och jorden och *månens skugga träffar jorden*. Månens skugga består utav två delar – nämligen halvskuggan och den så kallade helskuggan, som också kallas för kärnskuggan. I området som träffas av halvskuggan kan en partiell solförmörkelse observeras, det vill säga att solen täcks bara delvis av månen och ljusstyrkan avtar bara något. Först när en stor del av solytan täcks (runt 80%) då märks det tydligt att det blir mörkare. I området där kärnskuggan passerar blir det mörkt och en total solförmörkelse kan observeras.

h1. Förmörkelseförloppet globalt sett

Vid förmörkelsen den 20 mars 2015 rör sig månens kärnskugga över Nordatlanten och Norska havet.

Kl. 10:14 svensk vintertid eller svensk normaltid träffar månens kärnskugga jordens yta en bit söder om Grönland. Skuggan rör sig åt nordost, passerar mellan Island och Brittiska öarna över Färöarna för att sedan fortsätta norrut över Svalbard mot jordens nordpol. Kl. 11:18 – alltså bara en timme senare – lämnar månens kärnskugga redan jorden och ingenstans på jorden är solförmörkelsen längre total. En partiell solförmörkelse kan observeras från alla platser inom det grön omringade området. Förmörkelseförloppet kan ses från norra Afrika till östra Grönland i sin helhet. I den lite sneda ”åttan” som sträker sig från Mongoliet över jordens nordpol till Atlanten kan bara delar av förmörkelsen ses – för i öster håller solen på att gå ner och i väster håller den på att gå upp under själva förmörkelsen. Vid själva nordpol går solen precis upp – för att det är vårdagjämning (om man bortser från refraktionseffekten, som lyfter upp solen en del vid horisonten, so datt den i praktiken redan har gått upp någon dag tidigare).

h1. Hur syns förmörkelsen i Sverige?

*Förmörkelsen kan observeras från hela landet*. Den äger rum mitt på dagen och är förhållandevis stor – i fjällen till och med så stor att man är så nära en total förmörkelse som man kan komma på mycket lång tid framöver.

h1. Kommer det kännas av om man inte vet om det?

Jag har diskuterat en hel del med astronomiska vänner och kollegor och min slutsats är att man borde kunna känna av att solen inte lyser fullt lika stark som vanligt. Himlens färg skulle till och med kunna skifta lite åt det grön-gula hållet och konturerna på alla objekt blir lite mera bleka -kontrasterna minska. Effekterna blir förstås större, ju länge åt nordväst man kommer för i Lapplandfjällen täcks upp till 95% av solytan och där kan man inte gå miste om solförmörkelsen – även fast man inte vet om den.

h1. Var rädd om dina ögon

*Titta aldrig med en kikare mot solen*. Du förstör dina ögon och kan bli blind i värsta fall. Solen står högt över horisonten och den lyser stark. Även om 80-95% av solen täcks av månen så är den sista delen fortfarande tillräckligt stark för att skada dina ögon. Men om det är tjocka slöjmoln på himlen som skymmer solen så pass mycket att solskivan är matt vitt så kan man titta en kort stund mot solen (med blotta ögat, inte med kikaren!). Helst ska man använda sig av förmörkelseglasögon. Vanliga solglasögon duger för det mesta *inte*. Förr i tiden tog man ofta sotad glas eller en oexponerad film för att titta på solen men även detta skyddar dina ögon inte tillräckligt. *Säkrast är projektionsmetoden* där du med hjälp av en kikare projicerar bilden på solen på ett papper.

På bilderna ser du en så kallad solprojektor. Ett tyskt företag erbjuder en byggsats av stansat papp som kan sättas ihop till den här apparaten. Den möjliggör ofarliga observationer av solen.

h1. Olika platser – olika tider

Till skillnaden från en månförmörkelse så är solförmörkelseförloppet inte den samma för olika platser.
*Vid en månförmörkelse* är det *samma tider för alla platser* och det som avgör om förmörkelsen kan ses eller ej är om månen står över horisonten.
*Vid en solförmörkelse* däremot är det dock bara en bråkdel av alla platser på jorden som kan uppleva förmörkelsen. *Alla platser har dessutom sina egna start- och sluttider* och även andelen av solskivan som täcks av månen är olika från plats till plats.

h1. När börjar solförmörkelsen?


Grafiken visar när solförmörkelsen börjar på olika platser i landet. Tiden anges i svensk vintertid eller svensk normaltid (som den egentligen heter). Linjerna har dragits för varje minut. *Som tidigast börjar den ca kl 09:42 i landets sydvästligaste del (Falsterbo) och som senast kl. 10:06 i Tornedalen i nordostligaste Norrland*.

h1. När är solförmörkelsen som störst?


Grafiken visar när förmörkelsen är som störst runtom i landet. Linjerna har dragits för varje minut. *Tidigast inträffar det ca kl. 10:50 på Falsterbo och som senast ca kl. 11:10 i Tornedalen*.

h1. Hur mycket av solskivans yta täcks av månen?


*Som mest täcks alltså nästan 95% av solskivans yta* i nordvästligaste Lapplandsfjällen. Nordväst om en linje Idre i Dalafjällen – Östersund – Pajala täcks mer än 90% av solens yta som mest. Som minst är solförmörkelsen på södra Öland och sydöstra Gotland med ”bara” 78%. Hur solen kommer att se ut vid största förmörkelsen anges med de små bilderna – på Lofoterna i Norge är det inte mycket kvar av solen.

h1. När slutar solförmörkelsen?


Grafiken visar när solförmörkelsen slutar på olika platser i landet. Linjerna har dragits för varje minut. *Som tidigast slutar den ca kl. 12:01 längs västkusten och som senast kl 12:16 i Tornedalen*.

h1. Jämförelse med solförmörkelsen den 4 januari 2011


Grafiken visar skillnaden i procentenheter mellan den största andel av solens yta som täcktes av månen den 4 januari 2011 och nu den 20 mars 2015. Denna solförmörkelse är alltså större i så gott som hela landet. Skillnaden är i princip noll på sydöstra Gotland och skillnaden växer ju längre åt nordväst man befinner sig i landet. De största skillnaderna blir det i nordvästligaste Sverige för att solförmörkelsen i januari 2011 var osynlig där.

h1. Jämförelse med solförmörkelsen den 4 januari 2011


Grafiken visar skillnaden i procentenheter mellan den största andel av solens yta som täcktes av månen vid den stora solförmörkelsen den 31 maj 2003 och nu den 20 mars 2015. Denna solförmörkelse är till och med större än den stora förmörkelsen 2003 nordväst om en linje från Göteborgstrakten till Uppland.

h1. Så ser förmörkelseförloppet ut från Visby och Riksgränsen

Animationerna nedan visa solförmörkelseförloppet för två platser – en där solförmörkelsen blir minst i landet och en där den blir störst.

Solens höjd över horisonten anges i grader till vänster om den blå cirkeln. Väderstreck anges nederst i blå cirkeln. Datum och klockslag anges längst ner och hur stor andel av solens yta som täcks av månen anges längst uppe.

h1. En solförmörkelse vid vårdagjämning

Det speciella med denna solförmörkelse är att den inträffar vid vårdagjämning. Nu kan man ju undra hur pass vanligt eller ovanligt det är. Redan 2034 inträffar nästa solförmörkelse vid vårdagjämning och 2053 är det dags igen. Sedan får man vänta till 2072. Med andra ord vart 19:e år inträffar en solförmörkelse vid vårdagjämning den närmaste tiden.

h1. När inträffar nästa solförmörkelse?

*Nästa solförmörkelse* inträffar redan den *13 september 2015* men den syns tyvärr inte från Sverige.

h1. När inträffar nästa solförmörkelse över Sverige?

*Nästa solförmörkelse över Sverige* den 21 augusti 2017 är ett teoretiskt gränsfall och kommer i praktiken i princip inte att kunna observeras. Den äger rum vid solnedgång och månen tangerar solen i delar av nordvästra Götaland och västra Svealand. Först den 11 augusti 2018 inträffar en lite bättre solförmörkelse, som kan ses från norra Götaland och norrut men då täcks som mest enbart 17% av solytan i nordligaste Lapplandsfjällen. Först den 10 juni 2021 blir det en mer påtaglig solförmörkelse igen, då det försvinner i bästa fall upp till halva solen bakom månen.

h1. När inträffar en solförmörkelse av ungefär samma storlek över Sverige igen?

Det blir inte av förrän den *12 augusti 2026*. Då kommer det att täckas *mellan 81% och 83% av solens yta*. Minst blir förmörkelsen i öster och störst i väster.

h1. Beräkna tider för solförmörkelsen

För många platser i landet kan du beräkna tider ”här:”:https://www.astroinfo.se/articles/242/2015-03-20-stor-partiell-solfoermoerkelse

2 svar

 1. Morgan Gustafsson skriver:

  Tack André Franke för din info om solförmörkelsen.
  Men även om andra aktualiteter i vårt solsystem.
  Jag minns Dig mycket väl när Du jobbade som meteorolog på SMHI och läste väderleksrapporter i radion.
  Jag minns när den stora förmörkelsen var 1954 (?). Då tystnade fåglarna och det blev kyligt.
  Många hälsningar
  Morgan Gustafsson

 2. Gunnar Smedberg skriver:

  Tack för trevlig, lättförståelig och mycket pedagogisk information!
  Mvh
  /Gunnar Smedberg

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer