2018-12-01 Polarnatten når Sverige

Polarnattens framfart

Några veckor före vintersolståndet drar nu den så kallade polarnatten söderut över Sverige. Den når Treriksröset den 1 december och släpper nordligaste Sverige först till den 12 januari. Midvintermörkret och middagsmörker sprider sig enda ner till norra polcirkeln vid vintersolståndet. Detta skulle man kunna tro – om man läser många uppslag på nätet (det hela låter då nästan som en saga …). Men så är det förstås inte. Polarnatten når dock inte polcirkeln och det blir varken natt eller mörkt mitt på dagen norr om polcirkeln – i alla fall inte i Sverige och inte ens i nordligaste Europa. Först norr därom har man faktiskt inget dagsljus mer ”på dagen”. Jag skriver dagen i citationstecken för dagens definition är ju egentligen den tid som solen befinner sig över horisonten. Men många glömmer bort att man har dagsljus från den borgerliga gryningens början enda fram till den borgerliga skymningens slut när de börjar prata om polarnatten över norra Sverige. Man har alltså dagsljus även om dagens längd enligt definition är noll.

Polarnatten behöver inte vara mörk

Definitionen för att det ska råda ”polarnatt” är att solen ska befinna sig under horisonten dygnet runt. Med ordet ”natten” förknippar de flesta dock att det är mörkt ute – vilket å ena sidan kanske anses vara självklart men å andra sidan många gånger leder till missförstånd. Polarnatten behöver nämligen inte vara mörk och det är den ingenstans i Sverige!

Treriksröset - himlen mitt på dagen den 21 december 2018 kl. 11:35

Treriksröset – himlen mitt på dagen den 21 december 2018 kl. 11:35

På en del platser i nordligaste Sverige förblir solen visserligen under horisonten även mitt på dagen – men inte särskilt djupt. Det blir alltså mitt på dagen lika ljust som på andra håll i landet strax före soluppgången eller strax efter solnedgången. Bilden ovan visar hur det ser ut vid vintersolståndet vid klart väder från Treriksröset. Mitt på ”dagen” har man dagsljus – i alla fall är himlen så pass ljus att i princip inga stjärnor syns – bortsedd från Arcturus, som är en av himlens ljusaste stjärnor, och Venus, som är på väg ner.

Polarnatten på väg söderut

Polarnattens södra gräns passerar Sveriges norra gräns till den 1 december och fortsätter sedan allt längre söderut. Polarnattens frammarsch bromsas dock upp strax före vintersolståndet och som sydligast hamnar polarnattens södra gräns just vid vintersolståndet den 21 december 2018. Redan dagen efter vintersolståndet hamnar gränsen, där solens övre kant inte hinner över horisonten, lite nordligare.

Polarnattens södra gräns på väg söderut före vintersolståndet 2018

Polarnattens södra gräns på väg söderut före vintersolståndet 2018

Grafiken visar landets nordligaste del. Det visas hur polarnattens södra gräns förflyttas söderut före vintersolståndet. Datum anges till höger och vänster. Linjerna är inte helt horisontella för att solens deklination ändras under dygnets lopp. Den 5 december har polarnatten nästan nått Karesuando och till den 11 december har gränsen för polarnatt passerat Kiruna. Detta betyder att Kirunas första officiella dag där solen står under horisonten dygnet runt inträffar just den 11:e. Polarnattens sydligaste position är den övre gula linjen medan polcirkeln är den mellanblå linjen i höjd med Jokkmokk.

Mer information om trakterna runt polcirkeln
I grafiken syns norra polcirkeln (ljusblå linje strax söder om Jokkmokk) som ligger på 66°34′ nordlig latitud. Det är där man brukar säga att det norr om den kan bli midnattssol och polarnatt. Själva verkligheten är lite mer komplicerad för att solen är en skiva med 32′ i diameter och jorden har en atmosfär som bryter ljusstrålarna särskilt nära horisonten så att solskivan lyfts upp en bit (refraktion på 34′). Eftersom man räknar med solens överkant får man alltså addera solens halva diameter till refraktionen och får då 0°50′. Därmed ska solens mittpunkt befinna sig nästan en grad under horisonten för att den verkligen ska vara fullständig under horisonten. Detta leder till att polarnatten bara kan inträffa norr om breddgraden 67°24’n (övre gula linjen norr om Gällivare, 0°50′ norr om polcirkeln) och att midnattssol kan förekomma ända ner till 65°44’n (nedre gula linjen söder om Haparanda, 0°50′ söder om polcirkeln). Vid polcirkeln kan du därför uppleva midnattssol men inte polarnatt. Det är just vid polcirkeln du får den teoretisk störst möjliga solskenstiden.

Treriksrösets sista solstrålar för i år

Treriksröset den 30 november och 1 december 2018 mitt på dagen

Treriksröset den 30 november och 1 december 2018 mitt på dagen

Den 30 november når solens överkant just ovanför horisontlinjen medan solen förblir fullständig under horisonten den 1 december. Detta förutsätter förstås en ideal horisont med fri sikt mot söder och normala atmosfäriska förhållanden. Den 30 november når solens övre kant upp till horisonten kl. 11:01 och den går ner kl. 11:51 så att dagens längd minskar från ena dagen till nästa med ca 50 minuter – för den 1 december förblir solen under horisonten och det råder polarnatt enligt definition. Men det är inte mörkt för att man har 5 timmar och 44 minuter dagsljus mellan kl. 08:34 och kl. 14:18. Och det är bara 6 minuter mindre än den 30 november – trots att dagens längd krympte med hela 50 minuter ner till noll!

Dagens längd över norra Europa vid vintersolståndet

Antal timmar med dagsljus över norra Europa den 21 december 2018 (dagen då vintersolståndet inträffar)

Antal timmar med dagsljus över norra Europa den 21 december 2018 (dagen då vintersolståndet inträffar)

Grafiken visar årets kortaste varaktighet för dagsljus. Även vid vintersolståndet har man enligt definition dagsljus i nästan 5 timmar (vid Treriksröset 4 timmar och 45 minuter för att vara exakt). Sydligaste Sverige får ca 3 timmar mer dagsljus än landets nordligaste del. Man ser också att det inte ens blir mörkt dygnet runt över allra nordligaste Europa – inte ens vid vintersolståndet årets mörkaste dag … eller polarnattens största framfart.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer