2021-12-01 Polarnatten når Sverige

Polarnattens framfart

Några veckor före vintersolståndet drar nu den så kallade polarnatten söderut över Sverige. Den når Treriksröset den 1 december och släpper nordligaste Sverige först till den 11 januari 2022. Midvintermörkret och middagsmörker sprider sig enda ner till norra polcirkeln vid vintersolståndet. Detta skulle man kunna tro – om man läser många uppslag på nätet (det hela låter då nästan som en saga …). Men så är det förstås inte.

Polarnatten behöver inte vara mörk

Polarnatten når inte ens polcirkeln och det blir varken natt eller mörkt mitt på dagen norr om polcirkeln – i alla fall inte i Sverige och inte ens i nordligaste Europa. Först norr därom har man faktiskt inget dagsljus mer ”på dagen”. Jag skriver dagen i citationstecken för dagens definition är ju egentligen den tid som solen befinner sig över horisonten. Men många glömmer bort att man har dagsljus från den borgerliga gryningens början enda fram till den borgerliga skymningens slut när de börjar prata om polarnatten över norra Sverige. Man har alltså dagsljus även om dagens längd enligt definition är noll.

Definitionen för att det ska råda ”polarnatt” är att solen ska befinna sig under horisonten dygnet runt. Med ordet ”natten” förknippar de flesta dock att det är mörkt ute – vilket å ena sidan kanske anses vara självklart men å andra sidan många gånger leder till missförstånd. Polarnatten behöver nämligen inte vara mörk och det är den ingenstans i Sverige! För att det ska inte bli något dagsljus ”på dagen” får solen inte når högre upp en sex grader under horisonten (gränsen för den borgerliga gryningens början och den borgerliga skymningens slut). Och får att uppnå detta krav måste man befinna sig nordligare än 72°34′ nordlig latitud (66°34′ + 6 grader). Och det är till och med nordligare än Norges nordligaste fastland.

Polarnatten på väg söderut

Polarnattens södra gräns passerar Sveriges norra gräns till den 1 december och fortsätter sedan allt längre söderut. Polarnattens frammarsch bromsas dock upp strax före vintersolståndet och som sydligast hamnar polarnattens södra gräns just vid vintersolståndet den 21 december 2021. Redan dagen efter vintersolståndet hamnar gränsen, där solens övre kant inte hinner över horisonten, lite nordligare.

Polarnattens södra gräns på väg söderut före vintersolståndet år 2021

Polarnattens södra gräns på väg söderut före vintersolståndet år 2021Grafiken visar landets nordligaste del. Det visas hur polarnattens södra gräns förflyttas söderut före vintersolståndet. Datum anges till höger och vänster. Linjerna är inte helt horisontella för att solens deklination ändras under dygnets lopp. Den 5 december har polarnatten nått Karesuando (men inte riktigt Riksgränsen) och till den 11 december har gränsen för polarnatt passerat Kiruna. Detta betyder att Kirunas första officiella dag där solen står under horisonten dygnet runt inträffar just den 11:e. Polarnattens sydligaste position är den övre gula linjen medan polcirkeln är den mellanblå linjen i höjd med Jokkmokk.

Mer information om trakterna runt polcirkeln
I grafiken syns norra polcirkeln (ljusblå linje strax söder om Jokkmokk) som ligger på 66°34′ nordlig latitud. Det är där man brukar säga att det norr om den kan bli midnattssol och polarnatt. Själva verkligheten är lite mer komplicerad för att solen är en skiva med 32′ i diameter och jorden har en atmosfär som bryter ljusstrålarna särskilt nära horisonten så att solskivan lyfts upp en bit (refraktion på 34′). Eftersom man räknar med solens överkant får man alltså addera solens halva diameter till refraktionen och får då 0°50′. Därmed ska solens mittpunkt befinna sig nästan en grad under horisonten för att den verkligen ska vara fullständig under horisonten. Detta leder till att polarnatten bara kan inträffa norr om breddgraden 67°24’n (övre gula linjen norr om Gällivare, 0°50′ norr om polcirkeln) och att midnattssol kan förekomma ända ner till 65°44’n (nedre gula linjen söder om Haparanda, 0°50′ söder om polcirkeln). Vid polcirkeln kan du därför uppleva midnattssol men inte polarnatt. Det är just vid polcirkeln du får den teoretisk störst möjliga solskenstiden.

Treriksrösets sista solstrålar

I samband med polarnattens framfart pratas det ofta om årets sista solstrålar över Treriksröset – för att solen officiellt går upp och ner en sista gång den 30 november (kl. 11:07 – kl. 11:45). Detta är förstås teoretiska tider, som man skulle kunna observera om horisonten mot söder är helt fri. Tar man en titt på solens bana den första december så inser man snabbt att drar en så låg bana bakom fjälltopparna mot söder så att den inte kan ha visat sig där dagen före heller.

Solens bana vid Treriksröset den 1 december 2021

Solens bana vid Treriksröset den 1 december 2021

Grafiken visar solens bana den 1 december (heldragen gul linje) sedd från Treriksröset. Det gul-röda området nedanför är solens bana kring vintersolståndet. Den tjockare vita linjen antyder solens bana vid vårdag- och höstdagjämning. Den tunnare vita linjen (ovanför Spica) anger solens bana när den har en Deklination på -10 grader, vilket inträffade den 19. oktober.

När nådde de sista solstrålarna Treriksröset? Grafiken ovan ger ett ungefärligt svar – nämligen inte så långt efter den 19 oktober.

Solens bana vid Treriksröset den 28 oktober 2021

Solens bana vid Treriksröset den 28 oktober 2021

Den 28 oktober 2021 på förmiddagen (obs: sommartid) nådde (teoretiskt) de sista solstrålarna fram till Treriksröset en liten stund. Övriga banan täcks av fjäll söder därom.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer