På himlen i december 2021 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i december 2021

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i december 2021

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i december 2021

Diagrammet visar att Merkurius och Mars lyser med sin frånvaro. Venus, Jupiter och Saturnus syns från stora delar av landet. Lättast hittar man Jupiter men även Venus är lätt att hitta. Saturnus är svagare men finns mittemellan dem.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Venus, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen

Denna månad bjuder på tre planeter på rad till bästa ”sändningstid”. Strax efter solnedgången hittar du alla tre mot söder och sydväst. Ljusa Jupiter och aftonstjärnan Venus ramar in ringplaneten Saturnus, som lyser betydligt svagare.

Venus, Jupiters och Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i december 2021 (sedd från Norrköping)

Venus, Jupiters och Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i december 2021 (sedd från Norrköping)


Venusfaser

Om du har en bra kikare eller ett mindre teleskop så kan du denna månad mycket lätt beskåda Venus faser. Den är till en början en tjock skära som blir allt tunnare och större under månadens gång.

Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut samt dess faser i december 2021 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)

Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut samt dess faser i december 2021 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)


På himlen i december 2021 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i december 2021

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer