2022-03-27 Sommartiden börjar

På många håll i Europa går man över till sommartid denna helg. På söndagsmorgonen den 27 mars ställs klockorna fram – från kl. 02 till kl. 03. Denna procedur genomförs numera sedan många år tillbaka alltid den sista helgen i mars. Därmed kan övergången till sommartid bara infalla i mars mellan den 25:e och 31:e. I år sker alltså tidsomställningen mer i början av alla möjliga datum.

Klocka - tidsomställning från sommartid till vintertid och tvärtom

Klocka – tidsomställning från sommartid till vintertid och tvärtom

Men hur var det nu igen – undrar många…

Det finns en ganska enkel kom ihåg regel:
Om sommaren ligger framför oss så ställer man klockan fram en timme.
Om sommaren ligger bakom oss så ställer man klockan tillbaka en timme.

…och natten blir en timme kortare?

Nej, det blir den förstås inte!
Natten blir inte kortare eller längre bara för att vi vrider på klockan. Mörker och dagsljus vara i lika många timmar oberoende av om vi håller på skruva på vårt tidssystem.
Solen går ju upp ungefär en timme senare på morgonen den 27:e – så det blir nästan en timme längre mörkt ute på morgonen – men det blir också en timme längre ljust på kvällen samma dag.

Det enda som sker är att vi varje gång ska anpassa oss till de nya förhållandena. För naturen, jorden, solen eller helt enkelt sagt för allt annat i vårt universum har det här inte den minsta lilla betydelsen.
Men det är vi som får ändrade förutsättningar för vårt vardagliga liv, som styrs av klockan.
Största effekten, som de flesta märker av är att det är längre ljust på kvällarna – fastän det beror ju egentligen på att vi borde lägga oss en timme tidigare för att gå upp en timme tidigare på morgonen…

När blir det lika ljust på morgonen igen?

En del kommer att känna av att det inte är lika ljust på morgonen som det har varit hittills, i alla fall om man går upp rätt så tidigt. Frågan är, hur länge man måste vänta för att få lika tidiga soluppgångar som man hade före tidsomställningen. Med andra ord – när går solen upp en timme tidigare än idag för att kunna jämna ut den här timmen för sommartiden?
I Malmö får man vänta i över tre veckor! Först den 19 april går solen upp en aning tidigare än den 26 mars, nämligen strax före kl. 06. Kirunabor har det bättre – de behöver bara stå ut i två veckor – redan den 10 april går solen upp tidigare än den 26 mars. Detta beror förstås på att dagens längd ökar i allt snabbare takt ju längre norrut man kommer.


Ibland en förkortad påskhelg

På grund av tidsomställningen blir påskhelgen ibland en timme kortare, vilket inte är fallet i år. Hur vanligt eller ovanligt är det egentligen att övergången till sommartid just sker under påskhelgen? För att kunna reda ut denna fråga behöver man bara kolla upp när påskdagen infaller mellan den 25:e och 31 mars. Detta är fallet åren 1986, 1989, 1991, 1997, 2002, 2005, 2013, 2016, 2024, 2027, 2032, 2035, 2043, 2046 – för att nämna alla drabbade påskhelger fram till 2050. För alla andra påskhelger gäller att man har sommartid under hela påskhelgen. 2008 var dock ett undantag – då hade vi vintertid/normaltid hela påskhelgen för att påsken inträffade så tidigt.
Att man har en förkortad påskhelg är alltså inte så ovanligt som man skulle kunna tro – ca var femte påskhelg drabbas!

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer