På himlen i april 2022 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i april 2022

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i april 2022

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i april 2022

Diagrammet visar att Merkurius blir kortvarigt synligt för blotta ögat under andra halvan av april. Venus kan fortfarande ses från södra halvan av landet fast allt sämre. Mars, Jupiter och Saturnus är osynliga för blotta ögat. Jupiter och Saturnus börjar dock sakta att återkomma mot slutet av månaden i sydligaste Sverige.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Merkurius på kvällshimlen

Merkurius bjuder på en ganska bra kvällsföreställning under andra halva i april och alldeles i början på maj. Har du aldrig sett solsystemets innersta planet förut så är detta ett perfekt tillfälle för att ta chansen för att hitta den! Bästa tiden är lite drygt en timme till 1 ½ timmar efter solnedgången nära horisonten mot nordväst.De ljusa stjärnorna Aldebaran, Elnath och Capella visar vägen.

Merkurius position på kvällshimlen när solen befinner sig 9 grader under horisonten) i april 2022 (sedd från Norrköping)

Merkurius position på kvällshimlen när solen befinner sig 9 grader under horisonten) i april 2022 (sedd från Norrköping)

Venus på morgonhimlen – den enda planet utav fyra som är synlig

Från våra nordliga breddgrader kan vi se Venus som morgonstjärna i gryningen nära horisonten. Men förhållanden försämras alltmer under månadens gång. Egentligen är morgonstjärnan inte ensam utan den omges av upp till tre andra planeter – vilket vi tyvärr gå miste om… Först i maj syns äntligen Jupiter igen.

Venus, Mars, Jupiter och Saturnus position på himlen strax före soluppgången (när solen befinner sig 3 grader under horisonten) i april 2022 (sedd från Norrköping)

Venus, Mars, Jupiter och Saturnus position på himlen strax före soluppgången (när solen befinner sig 3 grader under horisonten) i april 2022 (sedd från Norrköping)

Låt oss ta en resa till fiktiva Anti-Norrköping, 58,6 grader söder om ekvatorn

Ganska allmänt kan man säga att man vid ekvatorn har alltid mycket bättre förutsättningar att kunna se planeterna högt över horisonten på en mörk himmel. Men det finns också tillfällen där man kan vara långt bort från ekvatorn, som i det här fallet: Om vi befann oss lika långt söder om ekvatorn som vi befinner oss norr om den, så ser himlen ut så här:

Venus, Mars, Merkurius, Saturnus och Jupiters position på himlen vid den nautiska gryningens början i april 2022 (sedd från fiktiva Anti-Norrköping)

Venus, Mars, Merkurius, Saturnus och Jupiters position på himlen vid den nautiska gryningens början i april 2022 (sedd från fiktiva Anti-Norrköping)

Vi går alltså misste om en ganska stor planetmingel på morgonhimlen där Venus, Mars, Jupiter och Saturnus deltar i.


På himlen i april 2022 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i april 2022

3 svar

 1. Jakob Nagy skriver:

  En härligt kall vår kväll såg jag planeten som är närmast vår sol för blotta ögat. Kl 21:04 lyste den starkt i skymningen. Två kvällar tidigare såg jag den något lägre än ikväll!

 2. Jakob Nagy skriver:

  Tog tillfället i akt att njuta av ännu en klar och kall kväll! Merkurius såg jag kl 21:16 för blotta ögat och följde den i 20 minuter innan det bar iväg hemåt i den stilla kvällen.

 3. Jakob Nagy skriver:

  Ikväll hade Merkurius sällskap av de sju systrarna (Plejaderna) på himlavalvet. En vacker syn i kikare. Avståndet mellan objekten var c:a 2°. Tidigare under kvällen såg jag även hundstjärnan Sirius för blotta ögat, ett sista tillfälle denna säsong.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer