På himlen i augusti 2020 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i augusti 2020

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i augusti 2020

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i augusti 2020

Diagrammet visar att Merkurius möjligen kan ses från södra Sverige alldeles i början på månaden – men det blir inte lätt. Venus syns i princip bra eller mycket bra från hela landet. Även Mars syns allt bättre och allt längre norrut. Jupiter syns bra upp till södra Norrland och mycket bra längst i söder. Saturnus hittar man ganska lätt från södra Sverige men ringplaneten förblir osynlig från södra eller mellersta Norrland och norrut.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Merkurius på morgonhimlen

Merkurius avslutar en ganska dålig och kort föreställning på morgonhimlen alldeles i början på månaden och detta enbart från landets södra del. Eftersom Merkurius inte är lätt att hitta rekommenderas en kikare. Solsystemets innersta planet hittar du lågt över horisonten mot nordost. Inget för nybörjare – mer för planetjägare…

Merkurius position på himlen vid den borgerliga gryningens början i början på augusti 2020 (sedd från Norrköping)

Merkurius position på himlen vid den borgerliga gryningens början i början på augusti 2020 (sedd från Norrköping)


Venus som morgonstjärna

Venus kan du inte gå miste om i gryningen. Den strålar på himlen och kommer allt högre upp över horisonten under månadens gång. Till en början befinner sig morgonstjärnan nedanför Elnath (som i sin tur befinner sig i gränstrakten mellan Kusken och Oxen). Därefter färdas den genom Tvillingarna och avståndet till Castor och Pollux minskar.

Venus position på himlen vid den nautiska gryningens början i augusti 2020 (sedd från Norrköping)

Venus position på himlen vid den nautiska gryningens början i augusti 2020 (sedd från Norrköping)

2020 är ett bra Venusår. Den syntes mycket bra som aftonstjärna fram till sommaren och syns mycket bra som morgonstjärna i princip året ut.


Mars på morgonhimlen

Mars position på himlen vid den nautiska gryningens början i augusti 2020 (sedd från Norrköping)

Mars position på himlen vid den nautiska gryningens början i augusti 2020 (sedd från Norrköping)

Vår röda grannplanet Mars håller till i Fiskarna. Själva stjärnbilden består utav mestadels svaga stjärnor men nu lyser Mars upp området. Du kan egentligen inte missa Mars för att den är det ljusaste objektet rätt så högt över horisonten mot sydost i gryningen.


Jupiter och Saturnus – ett trevligt par

Mot slutet av den nautiska skymningen lyser Jupiter ganska starkt lågt över horisonten mot söder. Snett till vänster om den hittar du ringplaneten Saturnus.

Jupiter och Saturnus position på himlen vid den nautiska skymningens slut i augusti 2020 (sedd från Norrköping)

Jupiter och Saturnus position på himlen vid den nautiska skymningens slut i augusti 2020 (sedd från Norrköping)


På himlen i augusti 2020 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i augusti 2020

2 svar

 1. Jakob Nagy skriver:

  Merkurius siktad lördagen 1 augusti både med kikare och för blotta ögat. Imorse var det lättare jämfört med obsen den 27 juli. Planeten ljusstarkare samt att transparansen var betydligt bättre än senast. Morgonens obs påminde om maj månads Merkurius upplevelse då det också var svårt att se vår rymdgranne.

 2. Jakob Nagy skriver:

  Försökte denna ljuvligt ljumma morgon med att söka efter en Danjon måne. Lite horisont dis gjorde att det dröjde med att finna den tunna månskäran men kl 4:30 såg jag den ytterst tunna orange färgade månen med blotta ögat. Fram till kl 5 gick det väldigt lätt att se månen. Kl 5:08 var det mycket svårt och åkte hem under den ljusnande himlen. Månen var då 23 timmar och 34 minuter innan ny.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer