På himlen i december 2022 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i december 2022

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i december 2022

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i december 2022

Diagrammet visar att Merkurius förblir osynlig för blotta ögat. Venus börjar kliva upp på himmelsscenen med början i södra Sverige. Mars och Jupiter syns för det mesta bra eller till och med mycket bra från hela landet så att du inte kan gå miste om dem. Saturnus syns bra från södra Sverige i början på månaden och förövrigt ganska bra.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Fullmånen ockulterar Mars

På morgonen den 8 december är det fullmåne och nästan samtidigt befinner sig också Mars i opposition till solen, dvs. den står ungefär mittemot solen. Men denna gång råkar månen passera framför vår röda grannplanet just då.

Så här ser det ut från Norrköping:

2022-12-08 Månen passerar framför (ockulterar) grannplaneten Mars på morgonen.

2022-12-08 Månen passerar framför (ockulterar) grannplaneten Mars på morgonen.

Observera att det är månen som flyttar på sig och inte Mars (i alla fall inte speciellt mycket).Till höger och vänster i grafiken anges månens höjd över horisonten och överst och nederst i grafiken månens azimut (väderstreck).Sedd från Norrköping försvinner Mars ungefär kl. 05:55 bakom månen och den röda planeten träder fram ungefär kl. 06:45 igen.

Tiderna variera en del beroende var i landet du befinner dig.

Som tidigast börjar ockultationen i nordvästra Lapplandsfjällen (kl. 05:45 och som senast vid Skånes sydkust (kl. 05:58).

2022-12-08 Tiden då Mars försvinner bakom fullmånen

2022-12-08 Tiden då Mars försvinner bakom fullmånen

Ockultationen slutar som tidigast kl. 06:23 vid Treriksröset och som senast kl. 06:52 i trakterna kring Falsterbo i sydvästligaste Skåne.

2022-12-08 Tiden då Mars dyker up bakom fullmånen

2022-12-08 Tiden då Mars dyker up bakom fullmånen


Mars, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen

I december kan du se tre planeter på kvällshimlen. Mot söder syns Saturnus inte särskilt högt över horisonten. Mot sydost hittar du strålande Jupiter en bra bit över horisonten. I nordost är ljusa Mars på väg upp.

Mars, Jupiters och Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i december 2022 (sedd från Norrköping)

Mars, Jupiters och Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i december 2022 (sedd från Norrköping)


Följ Mars skenbara rörelse framför stjärnhimlen

Jorden har mer bråttom runt solen och håller just på att ”köra om” Mars. Det är därför den ”byter riktning” på himlen. De senaste månaderna har vår röda grannplanet rört sig åt samma håll som solen genom djurkretsen. Men i slutet på oktober blev den stillastående och sedan dess rör sig Mars ”bakåt” genom Oxen. Det går mycket bra att följa dess rörelse i förhållande till kringliggande stjärnor som Elnath och Aldebaran. Alldeles i början på december står Mars nästan i linje med dem. Det blir faktiskt redan andra gången för att det hände redan kring den 19 september och det kommer att hända ytterligare en gång i början på mars nästa år.

Mars skenbara rörelse i Oxen från september 2022 till mars 2023

Mars skenbara rörelse i Oxen från september 2022 till mars 2023

I grafiken ovan har den 1:e i varje månad markerats med en prick vars storlek motsvarar ljusstyrkan och den 15:e varje månad har markerats med ett litet streck.


På himlen i december 2022 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i december 2022

1 svar

 1. Jakob Nagy skriver:

  En lyckad observation av månens ockultation av Mars. Månen dolde Mars kl 5.57 från Ramlösa. Kallt och minus 7°. In i stugvärmen för att tina upp samt en värmande frukost!

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer