På himlen i februari 2023 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i februari 2023

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i februari 2023

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i februari 2023

Diagrammet visar att Merkurius och Saturnus är osynliga för blotta ögat. Venus, Mars och Jupiter syns däremot bra eller mycket bra.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info

Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …

[minimera]


Venus, Mars och Jupiter på kvällshimlen

I februari kan du se tre planeter på kvällshimlen. Mot västsydväst syns både Jupiter och Venus. Medan aftonstjärnan är på väg att når allt högre upp över horisonten, hamnar Jupiter allt närmare den. Skymningens ljusaste prickar på himlen närmar sig varandra – och i slutet av månaden har Venus nästan kommit i kapp met Jupiter. Högt över horisonten mot sydost hittar du rätt så ljusa Mars.

Venus, Mars och Jupiters position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i februari 2023 (sedd från Norrköping)

Venus, Mars och Jupiters position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i februari 2023 (sedd från Norrköping)


Venus möter Jupiter

Snabba aftonstjärnan är på väg mot solsystemets största planet men når inte riktig fram till gasjätten i februari. Först alldeles i början på mars har de en rätt nära konjunktion, som kan betraktas som årets mest uppseendeväckande konjunktion. De två ljusaste planeterna på himlen nära varandra – missa inte detta!

Venus och Jupiters position på himlen i skymningen när solen befinner sig 9 grader under horisonten i slutet på februari och i början på mars 2023 (sedd från Norrköping)

Venus och Jupiters position på himlen i skymningen när solen befinner sig 9 grader under horisonten i slutet på februari och i början på mars 2023 (sedd från Norrköping)

Som närmast varandra befinner sig båda på kvällarna den 1 mars och 2 mars. Avståndet mellan dem är ungefär 1,5 gånger månens diameter.

2023-02-28 till 2023-03-03 Venus passerar nära Jupiter på kvällshimlen

2023-02-28 till 2023-03-03 Venus passerar nära Jupiter på kvällshimlen


Kometen C/2022 E3 (ZTF)

Här kan du läsa lite mer om kometen (eller vad jag tycker om den…)


Följ Mars skenbara rörelse framför stjärnhimlen

Jorden har mer bråttom runt solen och håller just på att ”köra om” Mars. Det är därför den ”byter riktning” på himlen. De senaste månaderna har vår röda grannplanet rört sig åt samma håll som solen genom djurkretsen. Men i slutet på oktober blev den stillastående och sedan dess rör sig Mars ”bakåt” genom Oxen. Det går mycket bra att följa dess rörelse i förhållande till kringliggande stjärnor som Elnath och Aldebaran. Alldeles i början på december står Mars nästan i linje med dem. Det blir faktiskt redan andra gången för att det hände redan kring den 19 september och det kommer att hända ytterligare en gång i början på mars nästa år.

Mars skenbara rörelse i Oxen från september 2022 till mars 2023

Mars skenbara rörelse i Oxen från september 2022 till mars 2023

I grafiken ovan har den 1:e i varje månad markerats med en prick vars storlek motsvarar ljusstyrkan och den 15:e varje månad har markerats med ett litet streck.


På himlen i februari 2023 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i februari 2023

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer