På himlen i januari 2023 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i januari 2023

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2023

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2023

Diagrammet visar att Merkurius förblir osynlig för blotta ögat. Venus syns allt bättre och även allt längre norrut. Mars går enkelt att hitta och Jupiter kan du inte gå miste om. Saturnus syns allt sämre och den blir osynlig under månadens gång.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


 

Venus, Mars, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen

I januari kan du se fyra planeter på kvällshimlen. Mot öster syns Mars rätt så högt över horisonten. Strålande Jupiter hittar du mot söder. I sydväst ser du Venus passera förbi Saturnus som i sin tur bleknar i skymningsljuset under månadens lopp.

Venus, Mars, Jupiters och Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i januari 2023 (sedd från Norrköping)

Venus, Mars, Jupiters och Saturnus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i januari 2023 (sedd från Norrköping)


Venus möter Saturnus

Medan Venus syns allt bättre under månadens lopp tar Saturnus snabbt farväl. Avståndet mellan dem minskar snabbt och som närmast står aftonstjärnan och ringplaneten på kvällen den 22 januari.

Venus och Saturnus position på himlen mot sydväst ca 1 timme efter solnedgången i januari 2023 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)

Venus och Saturnus position på himlen mot sydväst ca 1 timme efter solnedgången i januari 2023 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)Och så här ser det ut kväll för kväll:

Venus passerar Saturnus i januari 2023 på kvällshimlen (sedd från Norrköping).

Venus passerar Saturnus i januari 2023 på kvällshimlen (sedd från Norrköping).

Och så här kommer det att se ut i kikaren:

Venus passerar Saturnus den 22 januari 2023 - vyn motsvarar en kikare med 5 graders synfält

Venus passerar Saturnus den 22 januari 2023 – vyn motsvarar en kikare med 5 graders synfält

Som närmast står Venus på kvällen den 22 januari. Kl. 17 är avståndet ungefär 27 bågminuter eller 0,45 grader.


Merkurius som tyvärr inte blir av…

Merkurius når sitt största västliga vinkelavstånd till solen den 30 januari med 25 grader. Den skulle då kunna ses på morgonhimlen med blotta ögat – men tyvärr inte från våra breddgrader. Några svenska källor [Vanliga almanackan 2023 och Astronomisk kalender 2023] anger att man kan se Merkurius från södra Sverige king den 20 januari. Däremot skrivs det i den tyska årsboken ”Das Himmelsjahr 2023” att Merkurius förblir osynligt norr om 53 graders nordlig latitud. Enlig min bedömning förblir Merkurius osynlig för blotta ögat från Sverige men med hjälp av en kikare kan man dock lyckas att spåra den.

Merkurius position på himlen vid den borgerliga gryningens början (ca 50 minuter före soluppgången) i januari 2023 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)

Merkurius position på himlen vid den borgerliga gryningens början (ca 50 minuter före soluppgången) i januari 2023 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)

Grafiken visa de dåliga förhållanden i januari när det gäller Merkurius. Som bäst når den lilla planeten bara tre grader över horisonten kring den 19 januari vid den borgerliga gryningens början. detta är för lite för att kunna se den med blotta ögat.

På den mer utförliga sidan På himlen i januari 2023 – ännu mer information hittar du det vanliga visibilitetsdiagrammet för Merkurius för Norrköping och ett antal andra platser runtom i landet. Medan visibilitetsdiagrammen för ljusa planeter på min webbsida alltid avser observationer med blotta ögat, så har jag här gjort om diagrammet till observationer med en (bra) kikare.

Visibilitetsdiagram för Merkurius i januari 2023 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Merkurius i januari 2023 (gäller exakt för Norrköping)

Diagrammet gäller i det här fallet Norrköping och visar att Merkurius går upp strax före kl. 07 i slutet av månaden. Den bästa observationstiden har markerats med blå punkter och klockslag. Så ungefär mellan kl. 07:30 och 07:45 är den bästa observationstiden då man kan försöka att leta upp den svår observerbara planeten. Men det här är mer något för vana planetjägare och rekommenderas inte för nybörjare.

Merkurius position på himlen den 21 januari 2023 kl. 07:36 sedd från Norrköping

Merkurius position på himlen den 21 januari 2023 kl. 07:36 sedd från Norrköping

Men hur hittar du nu positionen på himlen där du ska leta efter Merkurius med hjälp av kikaren?
För att kunna veta exakt var man ska leta skulle jag någon kväll innan kolla upp Sirius uppgång och titta på Orion. Lite långsökt kanske?
Men titta själv:

Himlen på kvällen den 19 januari 2023 kl. 19:10 åt sydost

Himlen på kvällen den 19 januari 2023 kl. 19:10 åt sydost

Om du befinner dig på en plats där du kan se Sirus strax (ca 30 minuter) efter dess uppgång och spanar in positionen rakt nedanför Orions ena fotstjärna (som förresten heter Saiph), så vet du nästan exakt det stället där du ska leta på morgonen. Sirius går upp 4 minuter tidigare varje kväll, så en vecka senare får man titta nästan en halv timme tidigare. Merkurius byter förstas också plats – men som man ser i grafiken längre upp är det förhållandevis obetydligt.


På himlen i januari 2023 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i januari 2023

1 svar

 1. Jakob Nagy skriver:

  Denna morgon var synnerligen klar och fin. Stabil luft med ett par minusgrader. Hoppades med dessa förutsättningar kunna finna Merkurius. Med kikarens hjälp kl 7:02 såg jag Merkurius och 4 minuter senare med blotta ögat. Svårt men säkert från Råå vallar i södra Helsingborg. Åkte hem 7:19 då det blivit svårare att skönja planeten!

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer