På himlen i november 2019 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i november 2019

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i november 2019

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i november 2019

Merkurius passerar framför solen och bjuder i slutet på månaden på en hyfsat morgonvisibilitet. Venus syns sakta bättre på kvällshimlen från södra Sverige. Mars syns bättre på morgonhimlen medan Jupiter och Saturnus syns allt kortare på kvällen från landets södra del.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Månen i närheten av Saturnus

Konjunktionen kan bara ses från södra Sverige.

Månen nära Saturnus på kvällen den 1 och 2 november 2019 kl. 18:00 (sedd från Norrköping)

Månen nära Saturnus på kvällen den 1 och 2 november 2019 kl. 18:00 (sedd från Norrköping)


Merkurius passerar framför solen

Senast passerade Merkurius den 9 maj 2016 framför solen och nästa gång blir det först den 13 november 2032. Så det gäller att passa på om vädret tillåter. Problemet är dock att en så kallad Merkuriustransit är betydligt mindre spektakulär än en Venustransit.

Medan Venus skymtar ungefär 0,1% av solytan och dess svarta prick framför solskivan teoretiskt kan ses med blotta ögat, så är Merkurius diameter ungefär 6 gånger mindre och därför täcker dess yta bara 0,0027% av solytan. I grafiken nedan visas Merkurius inte riktig skalenlig – pricken skulle ha varit ännu mindre.

Merkurius passerar framför solen på eftermiddagen den 11 november 2019 - här vyn från Norrköping kl. 15:00.

Merkurius passerar framför solen på eftermiddagen den 11 november 2019 – här vyn från Norrköping kl. 15:00.

Var rädd om dina ögon! Tittar aldrig direkt in i solljuset – framförallt inte med kikare eller teleskop!

Använd gärna projektionsmetoden – som beskrivs till exempel här:

Populärastronomi – Se Merkurius korsa solen
Populärastronomi – Projicera lätt med papper och kikare

Viktiga hålltider:

Passagen framför solen börjar ungefär kl. 13:35 svensk vintertid eller normaltid. Det tar ungefär två minuter tills hela skivan står framför solen och hela passagen tar ungefär 5½ timmar. Men slutet av Merkuriustransiten kan inte observeras från Sverige. För Nordeuropas del slutar passagen med solens och Merkurius nedgång.

Kl. 16:19 befinner sig Merkurius redan under horisonten (sedd från Sverige) när den står som längst inne framför solskivan – inte långt från dess centrum. Ungefär kl. 19:04 svensk normaltid är transiten över.

Merkurius nedgång sedd från norra Europa den 11 november 2019.

Merkurius nedgång sedd från norra Europa den 11 november 2019.


Månens smala skära nära Mars och Merkurius

Månens mycket tunna skära nära Mars på morgonen den 24 november 2019 och nära Merkurius morgonen därpå kl. 06:25 (sedd från Norrköping)

Månens mycket tunna skära nära Mars på morgonen den 24 november 2019 och nära Merkurius morgonen därpå kl. 06:25 (sedd från Norrköping)


Månskäran nära Venus och Jupiter

Månens smala skära nära Venus och Jupiter på kvällen den 28 november 2019 kl. 15:45 (sedd från Norrköping)

Månens smala skära nära Venus och Jupiter på kvällen den 28 november 2019 kl. 15:45 (sedd från Norrköping)


Månskäran åter nära Saturnus

Månen nära Saturnus på kvällen den 29 och 30 november 2019 kl. 17:00 (sedd från Norrköping)

Månen nära Saturnus på kvällen den 29 och 30 november 2019 kl. 17:00 (sedd från Norrköping)


På himlen i november – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
  • Gryning, skymning och månsken
  • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
  • Månens första och sista synlighet
  • Konjunktioner med planeter
  • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

På himlen i november 2019

2 svar

  1. Jakob Nagy skriver:

    Dagen började med lätt regn för att klarna upp vid 11.30. Då hoppades man kunna följa Merkurius passagen men vädrets makter ville annat. Runt 13.15 började mörka moln komma söder ifrån vilket gjorde det hela omöjligt att se begynnelsen av passagen. Strax innan 14.00 fick jag en lucka bland alla moln vilket gjorde det möjligt för mig att genom mitt teleskop se vår granne på solskivan. I 6-7 minuter kunde jag följa det hela sedan mulnade det på för gott denna dag. Vi får hoppas vädret blir bättre nästa gång det blir Merkurius passage!

  2. Jakob Nagy skriver:

    Stannade till vid min obs plats kl 6.36 och såg Merkurius stråla från en relativ mörk himmel. Mars syntes en bit högre upp på himlavalvet. Efter ett par minuters planet skådande bar det iväg till arbetet. På kvällen vid kl 16.23 såg jag både Venus och Jupiter. Jupiter väldigt svårt men ändå en positiv observation. Trevlig första advent från Ramlösa

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer