På himlen i oktober 2022 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i oktober 2022

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i oktober 2022

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i oktober 2022

Diagrammet visar att Merkurius på en förhållandevis bra visibilitet denna månad. Venus blir osynlig i början av månaden. Mars, Jupiter och Saturnus syns för det mesta bra från hela landet. Klart bäst syns Jupiter som strålar större delen av natten på himlen – så att du inte kan gå miste om den.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Merkurius och Mars på morgonhimlen

I oktober syns i vartefter enbart två planeter på morgonhimlen. När Jupiter och Venus har lämnat scenen så finns egentligen bara grannplaneten Mars kvar. Men denna månad visar sig en sällsynt gäst – det är Merkurius som bjuder på en kort men bra föreställning.

Merkurius, Mars och Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början i oktober 2022 (sedd från Norrköping)

Merkurius, Mars och Jupiters position på himlen vid den borgerliga gryningens början i oktober 2022 (sedd från Norrköping)


Jupiter och Saturnus får besök av månen på sena kvällen

Mellan den 5:e och 8:e kan du se månen passera förbi Saturnus och Jupiter på kvällen över horisonten mot söder och sydost. Om du hittills har varit osäker om du verkligen har lyckats identifiera Saturnus på himlen, så kan du vara extra säker den 5 oktober för då hittar du ringplaneten snett ovanför till höger om månen. Jupiter kan du egentligen inte gå miste om. Solsystemets största planet är just nu det ljusaste objektet (efter månen) på himlen. Vill du få en extra bekräftelse på att du verkligen har sett Jupiter, då ska du hålla utkik den 8 oktober för då befinner sig den nästan full belysta månen nedanför Jupiter.

Jupiters, Saturnus och månens position på himlen kring den 7 oktober 2022 på kvällen (kl. 22 sedd från Norrköping)

Jupiters, Saturnus och månens position på himlen kring den 7 oktober 2022 på kvällen (kl. 22 sedd från Norrköping)

Kom ihåg att månen i grafiken ovan har förstorats ett paar gånger för tydlighetens skull. Nedan kommer en skalenlig grafik som visar avståndet mellan månen, Jupiter och Saturnus. Mellan månen och Jupiter ryms det ungefär 5 fullmånar medan det ryms ungefär 9 fullmånar mellan månen och Saturnus.

2022-10-05 och 2022-10-08 Månens avstånd till Jupiter och Saturnus

2022-10-05 och 2022-10-08 Månens avstånd till Jupiter och Saturnus


Merkurius bjuder på årets bästa morgonvisibilitet

I oktober visar sig solsystemets innersta planet på morgonhimlen.

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i oktober 2022

Så syns Merkurius från norra Europa med blotta ögat i oktober 2022

Merkurius dyker upp omkring den 5 oktober; planetjägare hittar den möjligen redan någon dag tidigare. Mellan den 10:e och 15:e borde även mindre vana observatörer kunna hitta den svår observerbara planeten. Har du aldrig lyckats se Merkurius tidigare så ska du definitivt ta chansen nu. Efter den 20:e drar sig den snabba planeten tillbaka från morgonscenen.

Merkurius position på himlen ca. 50-55 minuter före soluppgången i oktober 2022 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)

Merkurius position på himlen ca. 50-55 minuter före soluppgången i oktober 2022 (sedd från Norrköpings breddgrad 58,6°n)

Redan den 8 oktober befinner sig solsystemets innersta planet längst bort från solen (sedd från jorden). Merkurius största västliga elongation blir 18 grader. Som mest når den ungefär 8 grader över horisonten ca. 50-55 minuter före soluppgången den 9 oktober. Men som bäst syns Merkurius ändå först några dagar senare för att dess ljusstyrka tilltar.

Merkurius position på himlen den 15 oktober 2022 kl. 06:15 (sedd från Norrköping)

Merkurius position på himlen den 15 oktober 2022 kl. 06:15 (sedd från Norrköping)Så här hittar du Merkurius: Arcturus är en av himlens ljusaste stjärnor. Du ser den i stjärnbilden Björnvaktaren fortfarande på kvällen i skymningen mot väster eller nordväst. Men Arcturus går faktiskt att se även i gryningen mot nordnordost. En bra bit längre upp mot sydost hittar du ännu en rätt ljus stjärna: Regulus i stjärnbilden Lejonet. Ungefär halvvägs däremellan finns Denebula och nedanför mot horisonten hittar du Merkurius.


Partiell solförmörkelse över hela Sverige den 25 oktober

Mer information hittar du här: 2022-10-25 Partiell solförmörkelse

Så här väntas den se ut från Kiruna:

2022-10-25 kl. 12:12 Maximal solförmörkelse sedd från Kiruna

2022-10-25 kl. 12:12 Maximal solförmörkelse sedd från Kiruna


På himlen i oktober 2022 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

    • Stjärnkartor
    • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
    • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
  • Gryning, skymning och månsken
  • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
  • Månens första och sista synlighet
  • Konjunktioner med planeter
  • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i oktober 2022

1 svar

  1. Jakob Nagy skriver:

    Merkurius längst västlig fr solen, ungefär 18° var lekande lätt denna morgon den 10 oktober! Kom till min observationsplats kl 6:17 och såg den direkt för blotta ögat. Fullmånen lyste vackert dessutom över Öresund.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer