Planeternas höjd över horisonten på kvällen 2009

Grafikerna visa planeternas höjd över horisonten vid den borgerliga skymningens slut, dvs. när solen står 6 grader under horisonten och de ljusaste stjärnor börjar bli synlig, för olika latituder i norra Europa.

Man ser tydligt hur *Venus* dominerar kvällshimlen i början av året. Senare dyker även *Saturnus* upp och *Merkurius* ger ett kort gästspel under andra halvan av april och i början på maj. Långt i norr når solen aldrig så långt under horisonten (ljusblå period).
Kvällshimlen är planetfattig i höst – enbart *Jupiter* kan observeras och det främst från landets södra del.

2 svar

 1. Robert Cumming skriver:

  Marsfritt alltså… förutom ett litet gästspel för folk i norr i slutet av sommaren, stämmer det?

 2. Håkan Dahlquist skriver:

  Hej,

  Sonen Axel och jag undrar vad det var för planet eller himlakropp som vi såg igår kväll kl 21-23 i sydöstlig riktning. Den lyste kraftigt och pulserade i färgerna rött, grönt och blått. Vi trodde länge att det var en helikopter men det kunde det inte ha varit. Den rörde sig mycket sakta mot sydlig riktning. Vi tyckte också att den rörde sig uppåt och nedåt men det kunde ha varit en synvilla. Vi ska titta ikväll igen.

  Hälsningar

  Håkan o Axel

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer