Så syns planeterna 2012

h1. Merkurius

Den solnära planeten syns bäst i slutet på februari och under första halvan i mars på kvällshimlen. Merkurius bjuder också på två morgonvisibiliteter. En halvbra blir det i slutet på augusti och en något bättre i slutet på november/ början på december. På morgonen står Merkurius dock lägre över horisonten och i augusti blir det svårt att se den snabba planeten från norra Sverige.


En förklaring till grafiken hittar du längst ner.

h1. Venus

Jordens granne bjuder på en av sina bästa föreställningar för oss nordbor. Den står tidvis högt på himlen när det är mörkt och går helt enkelt inte att missa. Venus börjar som aftonstjärna och syns som bäst i mars. Någon gång i maj försvinner den från kvällshimlen. I juni passerar den framför solen och i juli dyker den upp som morgonstjärna i södra Sverige igen. Längre norrut dröjer det dock till sensommaren. Som bäst syns Venus i september och mot slutet av året drar den sig sakta tillbaka.

h1. Mars

Den röda planeten syns till en början bäst under natten och efternatten men går upp allt tidigare. Den står i opposition, dvs. mittemot solen, i början på mars och syns då hela natten. Därefter drar sig Mars tillbaka från morgonhimlen och syns bäst på kvällshimlen. Någon gång i april har den redan passerat söder när det blir mörkt och den blir samtidigt ljussvagare. Längst i norr försvinner Mars senast i maj. I sydligaste Sverige dröjer det juli eller augusti. Därefter befinner sig Mars för lågt över horisonten för att kunna hittas med blotta ögat. Möjligen kan man lyckas alldeles i slutet på året igen från sydligaste Sverige.

h1. Jupiter

Solsystemets största planet går inte att missa på kvällshimlen strax efter solnedgång. Till en början finns den rätt högt mot söder. Redan i februari har den dock redan passerat söder när det blir mörkt och i Mars står Jupiter allt lägre över horisonten när mörkret faller. Någon gång i april blir den osynligt. I sydligaste Sverige dyker Jupiter upp i Juli igen, längre norrut dröjer det ett tag till. Fram till december syns Jupiter bäst på morgonhimlen eller efternatten men den går upp allt tidigare. I början på december står den mittemot solen, alltså i opposition, och syns då hela natten från strax efter solnedgången.

h1. Saturnus

Ringplaneten syns i början av året enbart på morgonhimlen men går upp allt tidigare. I april står den i opposition till solen och syns då hela natten. Redan i maj blir det för ljust för att kunna se Saturnus med blotta ögat längst i norr. I söder kan du dock se ringplaneten fram till slutet på sommaren på kvällshimlen. Ca i mitten på november dyker Saturnus upp igen på morgonhimlen, både i norr och i söder.


Förklaring till grafiken:
Den 1:e i varje månad är markerad med en prick samt tillhörande månadssiffra om planeten befinner sig över horisonten. Prickens storlek ska antyda planetens ljusstyrka. Den 15:e i varje månad har markerats med ett streck.

h1. Så tolkar du grafiken

Grafikens översta del avser Malmös horisont och den nedre delen Kirunas. I södra Sverige är förhållanden i allmänhet mera gynnsamma och planeterna syns längre och högre på himlen än i norra Sverige.

Åt vänster visas planetens position på morgonhimlen vid den borgerliga gryningens början. Har den då redan passerat sin högsta position i söder, så visas istället dess högsta höjd över horisonten. Planeten observeras då som bäst under efternatten eller tidigare på morgonen när solen står mer än 6 grader under horisonten.
Står planeten i söder mitt på natten så befinner den sig mittemot solen, alltså i opposition och i mitten av grafiken. Då syns objektet i regel som bäst och befinner sig över horisonten ungefär från solnedgång till soluppgång, alltså hela natten. Planeten är då oftast också ljusstarkast eftersom den står närmast jorden. Därefter syns planeten bäst på sena kvällen eller förnatten. När planeten har passerat söder redan innan det har hunnit bli mörkt så visas istället planetens position på himlen vid slutet av den borgerliga skymningen till höger.

De yttre planeterna Mars, Jupiter och Saturnus dyker i regel upp på morgonhimlen, går upp allt tidigare och syns efter ett tag hela natten när de står i opposition mot solen. Därefter går de ner allt tidigare och syns till slut enbart på kvällen innan de försvinner helt i solljuset. De rör sig i regel från vänster till höger genom diagrammet (med vissa undantag, se Mars i Malmö)
De inre planeterna Merkurius och Venus syns antingen på morgon- eller kvällshimlen och kan inte stå i opposition.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer