Så syns planeterna 2013

h1. Merkurius

Den solnära planeten syns bäst i mitten på februari på kvällshimlen och i mitten på november morgonhimlen. Längst i söder bjuder Merkurius dessutom på ett kort gästspel på kvällshimlen i slutet på maj/början på juni och den dyker upp på morgonhimlen i början på augusti.


En förklaring till grafiken hittar du längst ner.

h1. Venus

Medan 2012 var ett av de bästa åren för att kunna se Venus, så tillhör 2013 till de åren då Venus syns sämst eller i princip inte alls. Venus drar sig snabbt tillbaka på morgonhimlen även i södra Sverige alldeles i början på året. Sedan förblir den osynlig fram till sommaren i södra Sverige. Då syns den strax efter solnedgången lågt över horisonten. Förhållanden blir sämre under sommarens lopp och Aftonstjärnan syns bättre igen i slutet på året. Från norra Sverige syns Venus i princip inte alls i skymningen eller gryningen – bortsett från alldeles i slutet på året.

h1. Mars

Den röda planeten kan hittas med lite tur lågt på kvällshimlen i början på året. I södra Sverige dyker den upp i juli på morgonhimlen medan man i norr får vänta till mitten eller slutet på augusti. Därefter syns vår yttre granne allt bättre och längre på morgonen.

h1. Jupiter

Solsystemets största planet går inte att missa på kvällshimlen strax efter solnedgång. Till en början passerar den högt i söder när det är mörkt ute. Redan i slutet februari har den dock redan passerat söder när det blir mörkt och i april står Jupiter allt lägre över horisonten när mörkret faller. Någon gång i maj blir den osynligt. I sydligaste Sverige dyker Jupiter upp i mitten på juli igen, längre norrut dröjer det någon månad till. Fram till december syns Jupiter bäst på morgonhimlen eller efternatten men den går upp allt tidigare. I år står Jupiter aldrig i opposition till solen, vilket händer bara var 11:e år. Den stod i opposition i slutet på 2012 och kommer att göra det igen i början på 2014.

h1. Saturnus

Ringplaneten syns i början av året enbart på morgonhimlen eller efternatten men går upp allt tidigare. I slutet på april står den i opposition till solen och syns då hela natten. Redan i maj blir det för ljust för att kunna se Saturnus med blotta ögat längst i norr. I söder kan du dock se ringplaneten fram till slutet på sommaren på kvällshimlen. I slutet på november dyker Saturnus upp igen på morgonhimlen, både i norr och i söder.


Förklaring till grafiken:
Den 1:e i varje månad är markerad med en prick samt tillhörande månadssiffra om planeten befinner sig över horisonten. Prickens storlek ska antyda planetens ljusstyrka. Den 15:e i varje månad har markerats med ett streck.

h1. Så tolkar du grafiken

Grafikens översta del avser Malmös horisont och den nedre delen Kirunas. I södra Sverige är förhållanden i allmänhet mera gynnsamma och planeterna syns längre och högre på himlen än i norra Sverige.

Åt vänster visas planetens position på morgonhimlen vid den borgerliga gryningens början. Har den då redan passerat sin högsta position i söder, så visas istället dess högsta höjd över horisonten. Planeten observeras då som bäst under efternatten eller tidigare på morgonen när solen står mer än 6 grader under horisonten.
Står planeten i söder mitt på natten så befinner den sig mittemot solen, alltså i opposition och i mitten av grafiken. Då syns objektet i regel som bäst och befinner sig över horisonten ungefär från solnedgång till soluppgång, alltså hela natten. Planeten är då oftast också ljusstarkast eftersom den står närmast jorden. Därefter syns planeten bäst på sena kvällen eller förnatten. När planeten har passerat söder redan innan det har hunnit bli mörkt så visas istället planetens position på himlen vid slutet av den borgerliga skymningen till höger.

De yttre planeterna Mars, Jupiter och Saturnus dyker i regel upp på morgonhimlen, går upp allt tidigare och syns efter ett tag hela natten när de står i opposition mot solen. Därefter går de ner allt tidigare och syns till slut enbart på kvällen innan de försvinner helt i solljuset. Mars, Jupiter och Saturnus rör sig i regel från vänster till höger i diagrammet.
De inre planeterna Merkurius och Venus syns antingen på morgon- eller kvällshimlen och kan inte stå i opposition.

2 svar

 1. Nils-G.Nilsson skriver:

  En välkomponerad site !

 2. Mats Bartilson skriver:

  Hej,
  Såg merkurius ikväll först med kikare och sedan teleskop, tack för din goda instruktion.
  Kunde följa merkurius till 23.47 då den försvann bakom avlägsna trädtopparna, Fegen Halland, Med vänlig hälsning, Mats

  Kul att läsa att du lyckades hitta den! /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer