Sirius – himlens ljusaste stjärna

Nu på vintern uppmärksamma många en ljus stjärna på kvällshimlen. Den står inte särskilt högt över horisonten mot söder/sydost och ljusens långa väg genom atmosfären gör att stjärnan ofta verka blinka eller skifta färg. Det är Sirius, himlens ljusaste stjärna som alltid syns bra just på vinterkvällarna.
Ser man någonting på himlen och syns det kvällarna därpå på ungefär samma ställe vid samma tidpunkt, då är det en stjärna eller planet man har sett.


Himlen mot söder i början på februari runt kl 20:30.

Jordens rörelse runt solen gör dock stjärnorna intar samma position på himlen ungefär 4 minuter tidigare nästa dag, vilket summerar ihop sig till två timmar per månad.
Om Sirius passerar i söder ungefär vid 22 tiden i början på februari, så passerar den redan runt kl 20 i början på mars och kl 18 i början på april – men då har solen inte got ner än. Man inser att Sirius bli osynligt på senvåren, då den redan har hunnit gå ner innan det har blivit tillräckligt mörkt.

1 svar

  1. Git Lindbergh skriver:

    Jag har skickat en observation till Robert som hänvisade mig till din sida. Det jag har sett är nog Sirius vilket var lite häftigt. Ser ut som en discoboll. Jag är lite dålig på astronomi men kollar himlen med jämna mellanrum. Tack för förklaringen/Git

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer