Svensk normaltid eller vintertid

Nu har vi gått över igen till vintertid, som egentligen heter svensk normaltid. Vi har fått tillbaka timmen, som togs ifrån oss i våras. Klockan 03 på söndagmorgonen (alltså egentligen på efternatten) ställdes klockorna tillbaka en timme. Klockan blev då kl. 02 för andra gången samma natt. Konsekvensen av det hela blir att det blir ljusare på morgonen och mörkare på kvällen. Frågan är hur många dagar får vi ljusare morgnar?

En lite längre helg än vanligtvis

Denna helg blev alltså en timme längre för att vi fick tillbaka timmen som vi ”förlorade” i våras. De flesta kände troligen inte av någon större skillnad på söndagsmorgonen. Det enda som säkert många tyckte är att ”oj, visst, klockan är ju först så mycket”.
Men sedan kommer alla att känner av det på kvällen. Det har blivit mörkt ute och när man har suttit inne ett bra tag med lampan på och ta en titt på klockan – så är det fortfarande sen eftermiddag och inte mitt i natten – fastän det känns som…

En timme mer på morgonen – en timme mindre på kvällen…

För naturen och jorden har tidsomställningen inte den minsta lilla betydelse. Jorden slutar inte bara snurra för att vi vrider på klockan – och knappast snurrar den bakåt i en timme för att vi ska få tillbaka timmen. Natten blir varken kortare eller längre bara för att vi ställa klockan framåt eller bakåt och solen visar sig inte heller längre på himlen.
Men det är vi som får ändrade förutsättningar för vårt vardagliga liv, som styrs av klockan. Vi ska upp senare på morgonen och lägga oss tidigare på kvällen.

Största effekten, som de flesta märker av är att det blir betydligt tidigare mörkt ute på eftermiddagarna/kvällarna och lite ljusare på morgonen.

Kort glädje i norr

I nordligaste Sverige är glädjen över ljusare morgnar kortast. Den 24 oktober går solen upp kl 08:29 vid Riksgränsen, den 25:e kl 07:33 på grund av att vi ställde om klockan natten innan. Man ”vinner” 57 minuter på morgonsidan (och förlorar 64 minuter på kvällssidan) – allt på grund av 60 minuter tidsomställning plus att dagen blir ca. 8 minuter kortare. I och med att dagarna blir allt kortare går solen upp allt senare och redan den 7 november går solen upp något senare än den 24 oktober – nämligen kl. 08:30. Det är alltså bara 13 dagar däremellan som det blir ljusare på morgonhimlen än det hade varit om man inte hade ställt om klockan.
I landets södra del vara glädjen dock längre för att dagarna inte blir lika fort kortare som i norra Sverige. I Malmö är det först den 23 november som solen går upp ungefär samtidigt som den 24 oktober och därmed får man nästan 30 dagar med ljusare morgnar.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer