Venus blir morgonstjärna i november

h1. Dyker upp i början på november

Tidigare i år har man kunnat se Venus som aftonstjärna. Efter en tids frånvaro är det nu dags för vår granne att börjar sin morgonföreställning. Alldeles i början på november är det svårt att upptäcka morgonstjärnan men det blir enklare dag för dag. Efter den 10 går den dock inte längre att missa och från och med 20 syns den i flera timmar fram till soluppgången. Har du en (liten) kikare kan du till och med se att Venus är en smal skära – den visar faser presis som månen.

h1. En kort föreställning för oss nordbor

Venus lyser som klarast i början på december. Det är också redan i december när Venus står som högst över horisonten vid den borgerliga gryningens början. Därefter står Morgonstjärnan allt lägre över horisonten. I början på januari är Venus fortfarande i ögon stickande men i februari blir den osynligt för de flesta.


Grafiken visar Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut, dvs. när solen står 6 grader under horisonten och de ljusaste stjärnor träder fram. Positionerna är utsatta var femte dag och datumsmarkeringar var tionde. Den övre grafiken kan användas i Götaland och Svealand, den övre i Norrland.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer