Vintertid – hur länge blir det ljusare på morgonen?

Nu är det dags igen att ställa om klockorna till vintertid. Vi får tillbaka timmen, som togs ifrån oss i våras. Klockan 03 på söndag morgon den 31 oktober ställs klockorna tillbaka en timme och klockan blir 02 igen för andra gången samma natt.
*Det blir då alltså ljusare på morgonen och mörkare på kvällen.* Frågan är hur många dagar får vi ljusare morgnar?

h1. En timme mer på morgon en timme mindre på kvällen…

Det ända som sker när vi ställer fram och tillbaka klockan är att vi varje gång ska anpassa oss till de nya förhållandena. För naturen och jorden har detta inte den minsta lilla betydelse. Jorden slutar inte bara snurra för att vi vrider på klockan. Natten blir varken kortare eller längre bara för att vi vrider på klockan och solen visar sig inte heller kortare eller längre på himlen.
Men det är vi som får ändrade förutsättningar för vårt vardagliga liv, som styrs av klockan. Vi ska upp senare på morgonen och lägga oss tidigare.

Största effekten, som de flesta märker av är att det blir betydligt tidigare mörkt ute på eftermiddagarna/kvällarna och lite ljusare på morgonen.

h1. Kort glädje i norr

I nordligaste Sverige är glädjen över ljusare morgnar kortast. Den 30 oktober går solen upp kl 08:52 vid Riksgränsen, dagen därpå kl 07.56 på grund av att vi ställde om klockan. I och med att dagarna blir allt kortare går solen upp allt senare och redan den 12 november inträffar soluppgången ungefär lika sent som den 30 oktober. Det är alltså bara 13 dagar däremellan som det blir ljusare på morgonhimlen än det hade varit om man inte hade ställt om klockan.
I landets södra del vara glädjen dock längre för att dagarna inte blir lika fort kortare som i norra Sverige. I Malmö är det först den 29 november som solen går upp lika sent som 30 oktober och därmed får man 30 dagar med ljusare morgnar.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer