Venus längst bort från solen – men inte bäst…

Venus når den 14 januari sin största vinkelavstånd från solen (sett från jorden). då står aftonstjärnan drygt 47 grader öster om solen.
Det är viktigt för att en planet ska kunna synas bra på himlen att den står tillräckligt långt ifrån solen – men på våra nordliga latituder är det en annan faktor som spelar en mycket större roll:
Vinkeln, som bildas mellan en tänkt linje mellan solen och Venus och horisonten.


I år är denna vinkel rätt stor och Venus står en bra bit över horisonten strax efter solnedgång (grafiken är avsedd för 60 graders nordlig latitud men principen är densamma i hela landet)


I november 1997 var vinkelavståndet till solen faktiskt lite större men Venus var i princip osynlig. Problemet var att vinkeln till horisonten var ganska liten och till följd försvann Venus direkt efter solnedgång.


Ännu bättre blir det 2012 då Venus står rejält högt över horisonten efter solnedgång – trots att aftonstjärnans vinkelavstånd till solen är drygt en grad minde än i år. Vinkeln till horisonten, som är större än vid alla andra tillfällen, gör detta möjligt.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer