Venus möter Jupiter i slutet på Juni 2015

h1. Två ljusa planeter mycket nära varandra

Venus och Jupiter har man kunnat se under hela våren och försommaren på kvällshimlen. Nu hamnar de allt närmare varandra och som närmast står solsystemets största planet och aftonstjärnan vid månadsskifte juni/juli. Samtidigt tar båda farväl för den här gången.

Nedan kan du följa hur planeterna står i förhållande till varandra i slutet på juni och i början på juli. Venus är ljusare än Jupiter – aftonstjärnan är det näst ljusaste objekt på himlen efter solen och månen.
Den animerade grafiken visar Venus och Jupiters position på kvällshimlen mot västnordväst i skymningen. Ju längre norrut i landet man befinner sig ju sämre syns den nära konjunktionen. Bäst är förhållanden längst i söder men upp till Mälardalen ska det inte vara några problem att hitta Venus och Jupiter. Jupiter kan vara lite svårare att hitta – ta i så fall en liten kikare – för då syns den i alla fall.

h2. Malmö

h2. Göteborg

h2. Stockholm

h2. Sundsvall

1 svar

  1. marko skriver:

    Riktigt bra
    Så man se vad som händer

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer