Venus som aftonstjärna i vinter

Om molnen inte är i vägen, så syns det en ljus ”stjärna” på himlen mot sydväst strax efter solnedgång. Den ljusa pricken är grannplaneten Venus, som efter lång tids frånvaro på kvällshimlen äntligen visar sig som strålande aftonstjärna. Den står allt högre på himlen med varje dag som går och som bäst blir det i februari, då kärleksplaneten står en bra bit över horisonten och lyser upp tillvaron när mörkret lägger sig över landet.
Venus avslutar sin kvällsföreställning i mars, då den snabbt försvinner i solljuset.

Grafiken nedan visar Venus position strax efter solnedgång i sydligaste Sverige och i Norrland. (vid den borgerliga skymningens slut, dvs. när solen står 6 grader under horisonten)

2 svar

 1. Kerstin Landin skriver:

  Vilken underbar hemsida. Var ute i skymningen och upptäckte nymånen över skogskanten och strax intill en lysande punkt. Stod stilla en stund för att se om den rörde sig – om det var ett flygplan. Men det var aftonstjärnan. Då var nästa fråga vilken planet nu då. Googlade på aftonstjärna och fann detta.
  Tack så mycket och Gott Nytt År!

 2. Håkan skriver:

  Hej,

  Vet du var man hittar en beskrivning av hur Venus och Månen förhåller sig till varandra över året? Igårkväll låg de nästan bredvid varandra och det är ett vackert skådespel. En sommarkväll låg Venus nästan inne i månskäran. Skulle vilja veta när det händer igen och vara beredd med kameran.

  MVH Håkan

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer