Månen till höger och senare till vänster om Jupiter

2013-01-21 och 22: Månen nära Jupiter
Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen på kvällen den 21:e och 22 januari 2013 sett från Stockholm men grafiken kan användas i större delen av landet. Ena kvällen finns månen till höger om gasjätten och andra kvällen till vänster om den.

Månen nedanför Jupiter under efternatten

2013-01-22: Månen nära Jupiter
Grafiken visar månens och Jupiters positioner i förhållande till varandra. Det är en förstoring och utsnittet är skalenligt, dvs. månens diameter och avståndet till Jupiter visas hur du kan se det i en kikare eller med blotta ögat. Avståndet mellan vår måne och gasjätten motsvarar ungefär 2 ½ måndiametrar. Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i stora delar av landet.

André Franke