På himlen i januari 2020 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i januari 2020

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2020

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i januari 2020

Merkurius förblir osynlig. Venus blir strålande aftonstjärna i hela landet. Mars syns ganska bra på morgonhimlen upp till mellersta Sverige men förhållanden försämras. Jupiter står för nära solen och är osynlig. Experter i sydligaste Sverige kan hitta den med lite tur alldeles i slutet på månaden i gryningen. Saturnus står för nära solen och förblir osynlig.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Liten månförmörkelse

På kvällen den 10 januari 2020 hamnar månen delvis i jordens halvskugga. Förmörkelsens storlek är 0.892, vilket betyder att ca 89% av månens diameter hamnar i halvskuggan. Många kommer inte ens att reagera på att fullmånen är lite mörkare strax efter kl. 20 (tidpunkten, då förmörkelsen är maximal).
I praktiken använder man 0.7 som gräns, det vill säga att 70% av månens diameter måste täckas av jordens halvskugga för att man ska kunna upptäcka det. Detta är fallet ungefär mellan kl. 19:17 och kl. 21:03. Men som mest (och bäst) är det kl. 20:10.

Månförmörkelse i halvskuggan den 10 januari 2020 (sedd från Norrköping)

Månförmörkelse i halvskuggan den 10 januari 2020 (sedd från Norrköping)

Viktiga hålltider:

kl. 18:07 förmörkelsen börjar

kl. 19:17 70% av månens diameter inne i jordens halvskugga

kl. 20:10 89% av månens diameter inne i jordens halvskugga (förmörkelsen maximal)

kl. 21:03 70% av månens diameter inne i jordens halvskugga

kl. 22:13 förmörkelsen slutar (osynlig)

 


Venus som strålande aftonstjärna

2020 är ett Venusår – om man nu avser dess synlighet på himlen. Fram till maj syns den riktigt bra på kvällarna och på sommaren fram till december blir alla morgonpigga glada över att kunna beskåda morgonstjärnan. I visibilitetsdiagrammet för norra Europa är det 2020 mörkgrönt större delen av året – vilket betyder att du inte kan gå miste om Venus!

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat under året 2020

Så syns Venus från norra Europa med blotta ögat under året 2020

Visibilitetsdiagram för planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om planeten i fråga är synlig för blotta ögat (grönt) eller inte (rött). Grafiken gäller för en månad och för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Datum hittar du ovanför och nedanför själva grafiken, breddgraderna anges till vänster. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp själva datumet du är intresserad i. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den. Har du sett någonting på himlen som syntes bra och det visas rött i grafiken så kan du vara säkert på att det inte var den här planeten som du har sett …

Venus på himlen i januari

Venus position på himlen vid den nautiska skymningens slut i januari 2020 sedd från Norrköpings breddgrad (58,6°n)

Venus position på himlen vid den nautiska skymningens slut i januari 2020 sedd från Norrköpings breddgrad (58,6°n)


Mars på morgonhimlen

Mars är än så länge ganska ljussvag ( i alla fall i förhållande till alla andra planeter). Den är dock i alla fall nästan lika ljus som en del ljusare stjärnor.

Du hittar den inte särskilt högt över horisonten mot sydost.

Mars position på himlen vid den nautiska gryningens början i januari 2020 sedd från Norrköpings breddgrad (58,6°n)

Mars position på himlen vid den nautiska gryningens början i januari 2020 sedd från Norrköpings breddgrad (58,6°n)

Månen passerar Mars

Mars och månens skära på himlen den 20 januari och den 21 januari 2020 kl. 06:45 (sedd från Norrköping)

Mars och månens skära på himlen den 20 januari och den 21 januari 2020 kl. 06:45 (sedd från Norrköping)

Den 20 januari och påföljande morgon är det lite enklare att identifiera vår röda grannplanet då månens skära finns i närheten.


På himlen i januari 2020 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

    • Stjärnkartor
    • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
    • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
  • Gryning, skymning och månsken
  • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
  • Månens första och sista synlighet
  • Konjunktioner med planeter
  • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

På himlen i januari 2020

1 svar

  1. Jakob Nagy skriver:

    På morgonen kl 7.05 från min hotellbalkong på södra Lanzarote såg jag Jupter i kikare och 3 minuter senare med blotta ögat. Jupiter var 13° från solen. När klockan blivit 7.12 var jag tvungen att lämna min scen för myggorna började bli alltför närgångna!

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer