2011-06-21 Sommarsolstånd

h1. Sommaren börjar

Den 21 juni 2011 börjar alltså sommaren enligt kalendern, dvs. den astronomiska sommaren. Den meteorologiska sommaren började redan den 1 juni.

h1. Sommarsolstånd är en tidpunkt, inte en dag

Det är *sommarsolstånd*, dvs. dagarna på norra halvklotet är som längst och nätterna som kortast just nu. Tittar man i olika almanackor så ser man att sommarsolstånd inträffar den 21 juni kl 19:16 svensk sommartid. Det är inte en dag, det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen just där jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid vintersolstånd är det tvärtom, då lutar hjordens södra halvklot mest fördelaktigt mot solen.

h1. Årets längsta dag och kortaste natt

I och med att sommarsolståndet infaller på tidiga kvällen i år, så är det enkelt att avgöra vilken dag som är längst i år. Det är den 21 juni.
Det ligger därmed också nära till hands att den kortaste natten måste vara natten till den 22 juni. (Fastän i praktiken är den nog bara någon sekund kortare än natten till den 21:e.)

h1. Dagens längd i timmar och minuter i norra Europa


Grafiken visar dagens längds, dvs. antal timmar och minuter som solen befinner sig över horisonten. I Sverige är dagen som kortast längs Skånes sydkust, där solen står ca 17 ½ timmar över horisonten. Ju längre norrut man kommer, desto längre är dagen och i landets nordligaste del går solen aldrig ner.

h1. Sommarsolstånd alltid 21 juni?

Sedan 1988 har sommarsolstånd alltid inträffat någon gång under dygnet den 21 juni (svensk sommartid). Innan dess inträffade det ibland även den 22 juni. Fram till 2019 blir det fortsättningsvis den 21 juni under förutsättning att vi behåller sommartid. 2020 blir det dags för den 20 juni – för första gången sedan 1896.

h1. Jordens avstånd till solen och årets senaste solnedgång

Lite mer kuriosa: Jorden befinner sig nu nästan längst bort från solen på sin elliptiska bana. Den står fjärmast solen i början på juli.
Den senaste solnedgången infaller inte med sommarsolståndet. I Sundsvall inträffar det först två kvällar senare, den 23 juni, i Norrköping och Malmö till och med ännu en kväll senare, nämligen den 24 juni. Men som kompensation inträffar årets tidigaste solnedgång redan några dagar före sommarsolstånd och soluppgångarna försenas alltså redan vid sommarsolstånd.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer