2011-08-19 Månen passerar ovanför Jupiter

h1. Jupiter får besök av månen

Det var ett tag sedan Jupiter försvann från kvällshimlen. Just nu syns den fortfarande bäst på morgonhimlen. Men solsystemets största planet går upp allt tidigare och den kan numera ses även sent på kvällen.
Tittar du mot öster eller ostnordost någon gång efter kl 23 på kvällen så ser du månen passera förbi Jupiter.

Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stort sett hela landet. Den 19 augusti står månen snett till höger ovanför Jupiter. Den 20:e står månen ungefär lika långt ifrån den strålande pricken fastän åt vänster. Den 21:e finns den redan en bra bit ifrån Jupiter men då står den nära stjärnhopen Plejaderna – Sjustjärnorna.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer