2011-11-26 Månens skära nära Venus

h1. Aftonstjärnan får besök av månen

Venus har precis påbörjat sin föreställning som aftonstjärna för oss nordbor. Men än så länge så syns vår grannplanet bara från södra Sverige strax efter solnedgång. Den går ner strax efter solnedgång och kommer inte att uppmärksammas om man inte håller medvetet utkik efter den. Den 26:e och 27:e kan månens skära vara till hjälp men det kan faktiskt också vara svårt att hitta månen överhuvudtaget den 26:e. Den går då nämligen också ner strax efter solnedgång plus att den smala skäran är ganska ljussvag.
Det kommer att bli ett antal mycket gynnsammare tillfällen framöver när månen och Venus visar upp sig på himlen.


Grafiken visar månens och Venus position på himlen strax efter solnedgång i Malmö och Borlänge. Man ser att observationsförhållanden är bäst i sydligaste Sverige där det borde vara enkelt att kunna hitta paret. I mellersta Sverige blir det svårt att hitta månen och Venus med blotta ögat och norr om Borlänge troligtvis omöjligt.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer