2011-12-06 Månen ovanför Jupiter

Redan vid eller strax efter solnedgång kan du se Jupiter som en ljus prick på himlen mot öster. Än så länge är Jupiter kung på scenen även om dess ljusstyrka minska. Aftonstjärnan Venus, som har börjat dyka upp på kvällsscenen, är egentligen betydligt ljusare men den försvinner än så länge snabbt i skymningsljuset i sydväst.
Då var det åter dags att solsystemets största planet får besök av vår måne.

h1. Månen ovanför Jupiter på kvällshimlen

Den 5 december står månen fortfarande en bit till höger om Jupiter. Den 6:e hittar du Jupiter rakt nedanför månen och den 7:e finns månen en bra bit till vänster om gasjätten.


Grafiken visar månens och Jupiters position på himlen vid den nautiska skymningens slut, ca 1 ½ – 2 timmar efter solnedgång. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stora delar av landet.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer