2012-05-22 Venus och månens skära en sista gång

h1. När silvermedaljen byts till guld

Sven Mårdh på Norrköpings Astronomiska Klubb brukar sammanställa en Tio-i-topp lista varje år som du hittar ”här”:http://www.nak.se/DbFile.aspx?id=2398 .
Det framgår att det är Venus som intar både första- och andraplatsen i år. Det är inte speciellt förvånansvärt. Har dock vår inre grannplanet bjudit på en strålande föreställning som aftonstjärna och så ska den nu snart passera framför solen innan den blir strålande morgonstjärna resten av året.

h1. Månens skära nedanför Venus

Venus har tappat uppmärksamheten för att den går ner allt tidigare i skymningsljuset. Nu får den besök av månen innan den drar sig tillbaka helt å hållet från kvällshimlen. Har du en kikare eller ett litet teleskop så kan du passa på att se Venus smala skära som i princip har samma form och utseende som vår måne intill – fastän betydligt mindre förstås.

h1. Venus och månen från södra Sverige


Grafiken visar Venus och månens position på kvällshimlen vid den borgerliga skymningens slut. Du ser också hur Venus ser ut om du använder en bra kikare eller ett litet teleskop. Grafiken gäller egentligen exakt för Malmö men kan användas i stora delar av Götaland.

h1. Venus och månen från mellersta Sverige


Grafiken visar Venus och månens position på kvällshimlen strax efter solnedgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Karlstad men kan användas i stora delar av Svealand och sydligaste Norrland.

h1. Venus och månen från norra Sverige


Grafiken visar Venus och månens position på kvällshimlen strax efter solnedgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Östersund men kan användas i stora delar av nordligaste Svealand och södra och mellersta Norrland. Längre norrut är himlen ännu ljusare och månen och Venus svårare att upptäcka.

1 svar

  1. Lars Andersson skriver:

    Hej för detta norrköpingsbo då på gamla vilbergen,gick på klingsberskolan till 67 sen skåne fr.60 så är det med det. Kunde va lite kul är inte planetknutte men blir nog inte 171år så det är väl enda chansen, såg faktiskt på solförmörkelsen Ga.Rostugatan nere vid strömmen va väl 56,

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer