2012-06-06 Venuspassagen – en miniatyr solförmörkelse

h1. Händelsen som du inte får missa men som du inte får titta på

Så paradoxalt det än låter men nu är det dags för årets händelse. Missar du det så får du ingen chans igen. Men samtidigt så får du inte titta på det – i alla fall inte utan att skydda dina ögon.

h1. Vad är det som händer?

Venus passerar framför solen när den övergår från vara aftonstjärna till att bli morgonstjärna. I vanliga fall passerar Venus norr eller söder om solskivan men i sällsynta fall passerar den framför solen och syns då som en svart prick framför solen. Venusskivans diameter är ca 1/30 del av solen och kan ses med blotta ögat. Venus skymmer ungefär en promille av solytan.

h1. När händer det?

Venuspassagen inträffar på efternatten och tidiga morgonen på Nationaldagen den 6 juni 2012. Början av denna händelse kan bara ses från nordligaste Sverige där midnattssolen befinner sig över horisonten. I Kiruna till exempel når Venusskivan solskivans kant ca kl. 00:05 och hela lilla Venusskivan befinner sig framför solen från och med ca kl 00:22.

Venusskivan skyter sig fram för solskivan.

På alla andra platser runtom i landet är Venuspassagen redan igång när solen går upp.

Grafiken visar när solen går upp i norra Europa på morgonen den 6 juni. Då kan du få uppleva en speciell soluppgång med en liten svart prick framför solen.
Venusskivan når solskivans kant ca kl. 06:36 och lämnar solskivan helt ca kl. 06:54.


Grafiken visar solens och Venus position på himlen på morgonen den 6 juni sett från Norrköping. Längre åt sydväst i Sverige går solen upp senare och man ser en kortare bit av Venuspassagen, längre åt nordost syns en allt större del av passagen.

h1. Var rädd om dina ögon

*Kom alltid ihåg att inte stirra på solen utan skydd* i form av förmörkelseglasögon, svetsarglasögon eller ett solfilter. *Titta aldrig med kikare eller teleskop mot solen* – du riskerar att förstöra dina ögon och du kan bli blind. CD/DVD eller solglasögon skyddar inte.
Om du inte har tillgång till rätt ögonskydd så har du ändå flera möjligheter att uppleva Venuspassagen:
Direkt vid soluppgången när solen står vid horisonten kan du ta en snabb titt på solen – men bara just då – för då dämpas solstrålningen. Men så fort den har kommit upp över horisonten blir solen så stark att du inte längre ska stirra på den. Enda chansen är då tjocka slöjmoln eller skiktmoln som dämpar solljuset.
Projektionsmetoden är det säkraste, då man med hjälp av en kikare projicerar solen på ett papper bakom själva kikaren.
På NAK:s webbplats skriver Håkan Norén mer om detta i artikeln ”om att observera en solförmörkelse”:http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=33 (och Venuspassagen är ett specialfall av en solförmörkelse).

h1. Lite statistik och kuriosa

Jean Meeus, en belgisk meteorolog och astronom, har skrivit en bok om Merkurius- och Venuspassager framför solen – ”Transits”. Han har undersökt alla Venuspassager mellan -2000 och +4000. Inom 6000 år förekommer det enbart 81 Venuspassager, dvs. det inträffar en i snitt var 74:e år. Med start 1761 har det gått 8 år, 105 ½ år, 8 år och 121 ½ år mellan två Venuspassager och därefter upprepas tidsintervallen mellan två passager på nytt. Det hela fortsätter fram till och med år 3000.
Sista passagen ägde rum 2004, alltså för 8 år sedan och innan dess fick man gå 121 ½ år tillbaka till året 1882 för att kunna uppleva samma sak.
Nästa Venuspassage inträffar om 105 ½ år, den 11 december 2117 tidigt på morgonen – innan solen har hunnit gå upp över Sverige. Bara 8 år senare den 8 december 2125 passerar Venus framför solen igen. Denna gång på kvällen och det är bara början av denna händelse som kan ses från södra Sverige vid solnedgången. Därefter är det dags igen att stå ut i 121 ½ år. Men denna Venuspassage kan ses i sin helhet från Sverige eftersom den äger rum den 11 juni 2247 mitt på dagen…det är ju bara 235 år kvar till dess…
Räknar du ut snittintervallet mellan två passager (8+105,5+8+121,5)/4 = 60,75 år, så inser man att vi egentligen lever i en gynnsam epok för Venuspassager för att det inträffar alltid så kallade dupletter (med 8 års mellanrum, två i maj/juni, två i november/december). Det finns perioder där det inträffar bara en duplett eller ingen duplett alls och då får man vänta i snitt betydligt längre…

1 svar

  1. Nadja skriver:

    När kommer Venus förmökelsen synas i höör?

    I Höör går solen upp strax före kl. 04:30. Det är alltså från soluppgången fram till ungefär kl. 06:37 då Venus når solskivans kant. Kl. 06:55 har Venusskivan lämnat solskivan. Sluttiderna varierar bara någon enstaka minut över hela landet. /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer