Sommarsolstånd 2012

Än så länge har vi inte blivit bortskämt med soliga och varma sommardagar. Dagarna har ändå blivit långa, nätterna korta och innan sommarkänslan har hunnit komma hit på riktigt så är det redan dags igen för att det vänder. Fastän på kvällen dröjer det några dagar till…

h1. Sommaren börjar

Den 21 juni 2012 börjar alltså sommaren enligt kalendern, dvs. den astronomiska sommaren. Den meteorologiska sommaren började redan den 1 juni. De tre månaderna juni, juli och augusti betraktas som sommarmånaderna, vilket man har bestämt för statistikens skull. Vid enstaka platser har man definierad att medeltemperaturen måste ha legat över 10 grader i fem dagar i följd för att sommaren ska ha anlänt. Därmed varierar sommarens ankomst vid olika platser men också från år till år ganska mycket och tidpunkten kan avgöras först efteråt.
Däremot går det att bestämma länge i förväg när sommarsolstånd inträffar. Den varierar också väldigt lite med åren – för att vår kalender är gjort som att sommarsolståndet inte flyttar på sig så där mycket.

h1. Sommarsolstånd är en tidpunkt, inte en dag

Det är *sommarsolstånd*, dvs. dagarna på norra halvklotet är som längst och nätterna som kortast just nu. Tittar man i olika almanackor så ser man att sommarsolstånd inträffar den 21 juni kl 01:09. Det är inte en dag, det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen just där jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid vintersolstånd är det tvärtom, då lutar hjordens södra halvklot mest fördelaktigt mot solen. I astronomernas koordinatsystem når solens deklination (avståndet från himmelsekvatorn) det största värdet (+23, 46 grader), vilket betyder att solen passerar rakt över en om man befinner sig vid en plats på samma breddgrad (23,46 grader nord).

h1. Årets längsta dag och kortaste natt

I och med att sommarsolståndet infaller mitt på natten i år, så är det enkelt att avgöra vilken natt som är kortast. Det är natten mellan den 20:e och 21:e.
Men vilken dag är då längst?
I praktiken har vi i år två längsta dagar, nämligen såväl den 20:e och den 21:e. Skulle man vilja bedriva lite hårklyveri så skulle man troligen komma fram till att dagen den 21 juni borde vara några tiondelssekunder längre på de flesta håll och därmed årets längsta dag…

h1. Sommarsolstånd alltid 21 juni?

Sedan 1988 har sommarsolstånd alltid inträffat någon gång under dygnet den 21 juni (svensk sommartid). Innan dess inträffade det ibland även den 22 juni. Fram till 2019 blir det fortsättningsvis den 21 juni under förutsättning att vi behåller sommartid. 2020 blir det dags för den 20 juni – för första gången sedan 1896.

h1. Jordens avstånd till solen och årets senaste solnedgång

Lite mer kuriosa: Jorden befinner sig nu nästan längst bort från solen på sin elliptiska bana. Den står fjärmast solen i början på juli.
Den senaste solnedgången infaller inte med sommarsolståndet. I Malmö, Norrköping och Stockholm inträffar det först den 23 juni. Men som kompensation inträffar årets tidigaste solnedgång redan några dagar före sommarsolstånd och soluppgångarna försenas alltså redan vid sommarsolstånd…

h1. Dagens längd i timmar och minuter i norra Europa

I år är alltså den 21 juni årets längsta dag.


Grafiken visar dagens längds, dvs. antal timmar och minuter som solen befinner sig över horisonten. I Sverige är dagen som kortast längs Skånes sydkust, där solen står ca 17 ½ timmar över horisonten. Ju längre norrut man kommer, desto längre är dagen och i landets nordligaste del går solen aldrig ner.

h1. Vilken tidsangivelse är korrekt?

Beroende på vilken källa du använder kommer du att hitta bland annat följande förslag:
20 juni kl. 23:09:55, 23:09, 23:10, 23:08:47
21 juni kl. 01:08:47, 01:08 eller 01:09
Men vilket är det mest exakta värdet då?
Jag brukar hämta mina uppgifter om årstiderna från boken ” Astronomical Tables of the sun, moon and planets” skriven av Jean Meeus, en känd astronom och meteorolog.
Här nämns tiden för sommarsolstånd 2012: 20 juni kl. 23:09:55
Men alla astronomiska beräkningar görs i en universell tidräkning som är oberoende av jordens rotation och dess ändringar i rotationstiden (jordrotationen blir bl.a. allt långsammare).
Man kan säga (förenklad) att tidsuppgiften stämmer överens med världstiden plus en liten korrektion som ligger 2012 någonstans på -68 sekunder.
Korrektionen kan dock bestämmas först i efterhand (bland annat med hjälp av stjärnor som ockulteras av månen eller solförmörkelser).
Alltså kl. 23:09:55 motsvarar kl. 23:08:47 världstid (med en korrektion på ca 68 sekunder eller motsvarande 1 minut och 8 sekunder, se även tabellen nedanför).
20 juni kl. 23:08:47 världstid motsvarar den 21 juni kl. 01:18:47 Svensk sommartid vilket avrundas till kl. 01:09.
Det är därför man ofta hittar uppgifter som skiljer sig med en minut (alltså avrundningsfel eller uppskattningsfel av den så kallade ”delta t” korrektionen).
Eller så skiljer sig tidsuppgifterna med en timme eller två timmar och då har man använt sig av olika tidszoner, nämligen världstid, svensk normaltid eller svensk sommartid.
Hoppas det hjälper mer än det ställer till med förvirring. Men det gäller alltid att vara observant på vad det är för tidszon eller tidsskala källorna använder sig av. Många är tyvärr inte tydliga i detta avseende. Jag använder i regel svensk normaltid på vintern och svensk sommartid på sommaren.
Och därmed är svaret alltså att sommarsolståndet i Sverige inträffar den 21 juni kl. 01:09.

Tabellen anger när sommarsolstånd inträffar under åren 2007 till 2020. Du ser hur tiden konverteras från den universella astronomiska tiden till världstid med hjälp av en liten korrektion som ökar med åren. Den anges både i sekunder och i minuter och sekunder i tabellen. Slutligen hittar du tidsangivelsen i svensk sommartid (genom att lägga till två timmar till världstiden. Detta kan dock innebära att även datumet skiftar (som i år och 2016).

h1. Årstiderna eller omloppstiden går inte ihop med ett kalenderår

Jordens omloppstid kring solen eller tiden som går mellan två tillfällen då jorden passerar sommarsolståndspunkten, går inte riktigt ihop med ett kalenderår.
Kalenderåret är ungefär 6 timmar för kort och därför passerar jorden denna punkt av sin bana ca 6 timmar senare 2013. Då inträffar sommarsolstånd den 21 juni kl 07:04.
För att det inte ska dra iväg inför har vi en skottdag var fjärde år.
Därmed infaller sommarsolstånd om 4 år vid ungefär samma tidpunkt som i år.

3 svar

 1. Vay skriver:

  Bra skrivet! Här i Göteborg är alltså solen som högst redan den 20 juni, c:a kl 13:14.

  Vill också tipsa om följande sida som förklarar lite grunder på ett bra sätt:
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/sommarsolstand-och-vintersolstand-1.4180

 2. Kaj skriver:

  Tack för intressant information.

 3. Björn Fura skriver:

  Tack för utmärkt information. Vi satt och spekulerade när den riktiga tidpunkten inföll, med hänsyn till sommartid och olika tidszoner. Jag såg i Wikipedia att Stockholm ligger på 18 grader östlig längd, alltså ett 20-dels dygn (72 minuter) före Greenwich.
  En relaterad fråga: Kan man ange tiden för astronomisk midnatt i Stockholm till klockan 00.48 (egenntligen något tidigare, eftersom det är 18 grader och 47 minuter enligt Wikipedia)?

  Hälsningar
  Björn Fura

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer