2012-09-07 Venus i linje med Castor och Pollux

h1. Venus i rak linje med stjärnorna Castor och Pollux

Venus rör sig rätt snabbt genom djurkretsen och just nu håller den på passera söder om Tvillingarna Castor och Pollux. På morgonen den 7 september finns morgonstjärnan rakt nedanför tvillingparet – en vacker konstellation.


Bilden visar hur de ljusa stjärnorna *Castor* och *Pollux* står i linje med grannplaneten *Venus*. Grafiken gäller egentligen exakt för Borlänge men kan användas i stora delar av landet. Dock varierar framför allt tiden en del när man ska ge sig ut.


Bästa tiden är på morgonen innan det har hunnit bli alldeles för ljust. Grafiken anger när den nautiska gryningen börjar i norra Europa. Det är ungefär då och någon timme framåt man ska hålla utkik efter den vackra konstellationen.
Tidigast får man ge sig ut längst i norr där man helst ska titta vid 03-tiden medan man vid västkusten kan vänta till strax före kl. 05.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer