2013-10-19 Liten månförmörkelse

*En liten förmörkelse för observanta nattugglor*

h1. Förmörkelsens storlek är 0,766 (i halvskuggan)

Vad betyder egentligen en förmörkelsestorlek på 0,766?
76.6 % av månens diameter kommer att hamna i jordens halvskugga – det motsvarar ungefär lite drygt 80 % av månens yta. Men det ska tilläggas att halvskuggans yttre begränsning är diffus och i praktiken osynlig – till skillnad från jordens helskugga, som har en ganska markant begränsning.

h1. Så syns fullmånen natten mellan den 18:e och 19:e

Fullmånen står mittemot solen och går upp i nordost när solen går ner i sydväst på kvällen den 18:e. Den står som högst över horisonten mitt i natten i söder när solen befinner som djupast under horisonten i norr. Detta är först en bit efter midnatt för att vi fortfarande har sommartid. Slutligen går månen ner i nordost när solen går upp i sydost på morgonen den 19:e.

h1. Så syns förmörkelsen

Eftersom månförmörkelsen äger rum mitt i natten, så kan den observeras från hela Sverige. Månen står rätt högt på himlen mot sydsydväst. Problemet är dock att det handlar om en ganska liten förmörkelse. Man brukar säga att en månförmörkelse i jordens halvskugga enbart kan observeras om månförmörkelsens storlek är större än 0,7 och denna förmörkelse är bara en aning större.

h1. Månförmörkelsens början strax före midnatt den 18 oktober

Månförmörkelsen *börjar kl. 23.51 svensk sommartid* med att månen rör sig in i jordens halvskugga. *Detta kan dock ej observeras* för att halvskuggans yttre kant är ljus och diffus. Tidpunkten anges bara för fullständighetens skull.

h1. kl. 01.18 befinner sig 70% av månens diameter inne i jordens halvskugga

Vid ungefär denna tidpunkt ska man kunna ana att det är någon månförmörkelse på gång. Månförmörkelsens storlek är då 0.7 i halvskuggan, viket betyder att 70% av månens diameter har hamnat i jordens halvskugga. Detta är ett teoretiskt gränsvärde som man har kommit fram till genom observationer. Nu ska man kunna ana att fullmånen är lite mörkare nere till vänster än vid en vanlig fullmåne.


Himlen kl. 01.18 sett från Norrköping – men kartan kan användas i större delen av landet. I södra Sverige står stjärnorna lite högre över horisonten, i norra Sverige lite lägre.

h1. kl. 01.50 Månförmörkelsen maximal

Förmörkelsen är som störst, dvs. månen är inne som djupast i jordens halvskugga.

Nu ska man kunna se att fullmånen är lite mörkare nere till vänster.

h1. kl 02.20 – 70% av Månens diameter täcks av jordens halvskugga

Nu ska du inte längre kunna se att det har varit en månförmörkelse på gång. Möjligen är månens skiva längst nere fortfarande en aning mörkare än den brukar vara vid en vanlig fullmåne. Nu finns enbart 0,7 gånger av månens diameter kvar i halvskuggan. Detta är ett teoretiskt värde och man bruka säga att en förmörkelse måste nå åtminstone 0.7 i halvskuggan för att den ska kunna noteras på himlen.


Himlen kl. 02.20 sett från Norrköping – men kartan kan användas i större delen av landet. I södra Sverige står stjärnorna lite högre över horisonten, i norra Sverige lite lägre.

h1. kl 03.50 den 19 oktober slutar förmörkelsen rent matematiskt

Denna tidpunkt är bara av astronomiskt intresse och har ingen betydelse i praktiken. Månen lämnar nu även jordens halvskugga helt å hållet men detta kan inte observeras för att halvskuggans yttre kant är ljus och diffus.
Nu är det verkligen fullmåne – precis som vanligt.

h1. Anmärkningar

Observera att tiderna kan skilja sig någon minut hit eller dit beroende på vilka källor du använder. Detta beror främst på olika antaganden vad som gäller skuggans form och storlek.
Skuggan är nämligen inte helt rund eftersom jorden inte heller är en ideal klot…den liknar ju snarare ett päron…

h1. Så blev det…


Till vänster syns fullmånen tidigare på kvällen och till höger visas månen kl. 01.50 när förmörkelsen var som störst. Första bilden på månen har jag bara roterat så att man kan jämföra båda ”fullmånar”. Förmörkelsen är förstås mycket svag men man ser att den delen nere till vänster är lite mörkare…men med blotta ögat var det väl mer ”med mycket god vilja”…

1 svar

  1. Hans J Poulsen skriver:

    Såg precis ut som vanligt såg ingen skillnad alls tyvärr—

    Min pappa blev också helt besviken. Ärligt talat hade jag också förväntad mig lite mer. Med lite god vilja såg man att fullmånen var lite mörkare längst nere. På bilderna, som jag tog, däremot syns det dock rätt tydligt att månen var förmörkad i ena kanten. Men det var, som jag skrev, ett gränsfall för att man skulle kunna ha sett något. /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer