2018-01-31 Total månförmörkelse

(Total) Månförmörkelse den 31 januari 2018

En total månförmörkelse äger rum på eftermiddagen den 31 januari 2018. Från nordligaste Sverige syns ungefär halva förmörkelsen medan man lägre söderut ser bara slutet av förmörkelsen. När månen går upp i nordöstra Götaland har den redan lämnat jordens helskugga och från sydvästra Sverige syns inte förmörkelsen alls.

När går månen upp?

Månens uppgång sedd från norra Europa den 31 januari 2018

Månens uppgång sedd från norra Europa den 31 januari 2018

Kartan visar när månen går upp på eftermiddagen den 31 januari 2018. Som tidigast går månen upp över Tornedalen runt kl. 14:30. Som senast går jorddrabanten upp i sydvästra Skåne – först runt kl. 16:45. Men för att kunna avgöra vad som syns på himlen måste man veta när månen är inne i jordens skugga.

Månförmörkelsens viktiga hålltider

Här kommer de för Sverige relevanta hålltiderna för förmörkelsen:
kl. 14:30 förmörkelsen är som störst
kl. 15:08 totaliteten slutar – månen börjar träda fram ur jordens helskugga
kl. 16:12 partiella förmörkelsen slutar – månen lämnar helskuggan
kl. 16:28 ca 70% av månens diameter kvar i halvskuggan
kl. 17:09 månen lämnar jordens halvskugga (osynlig)

Månen vid eller strax efter dess uppgång

2018-01-31 Fullmånens utseende vid eller strax efter att den har gått upp i nordost

2018-01-31 Fullmånens utseende vid eller strax efter att den har gått upp i nordost

Månförmörkelsen och himlens ljushet

Vill du veta hur månförmörkelsen kommer att se ut hos dig? Leta upp platsen på kartan där du bor och titta på månskivan som syns i dess närhet. Ungefär så variera månens utseende på himlen med tiden där du bor.

2018-01-31 Total månförmörkelse över norra Europa på eftermiddagen

2018-01-31 Total månförmörkelse över norra Europa på eftermiddagen

Animationen visar hur månen går upp med början över landets nordöstra del – ca kl. 14:30. Det är den tjocka svarta linjen som fortsätter röra sig åt sydväst med tiden och som når landets sydvästligaste del ungefär vid kl. 16:45. I dess närhet ser du den gula linjen som visar var i landet solen just håller på att gå ner vid tiden som anges i vita rutan överst i grafiken. Fullmånen går upp ungefär samtidigt som solen går ner – för att fullmånen står ungefär mittemot solen i jordens helskugga (i alla fall till en början). Bakgrundsfärgen antyder hur himlen blir mörkare. Den ljusblå linjen anger var solen befinner sig 6 grader under horisonten och den tunna svarta linjen var månen står 5 grader över horisonten. Den rödgula färgen på månen, som främst syns över västra och södra Sverige, har ingenting med förmörkelsen utan med månens låga höjd över horisonten att göra. Senast vid eller strax efter 16:30-tiden märks ingenting mer av förmörkelsen. Det är då mindre än 70% av månen befinner sig kvar i jordens helskugga och förmörkelsen blir osynlig för blotta ögat.

Månförmörkelsen sedd från Norrköping

Månen strax efter dess uppgång på eftermiddagen den 31 januari 2018 sedd från Norrköping

Månen strax efter dess uppgång på eftermiddagen den 31 januari 2018 sedd från Norrköping

Med lite tur ser man fortfarande att månens övre rand till höger är lite mörkare. Observera: Den gul-röda färgen som syns i grafiken har ingenting med förmörkelsen att göra utan att månen nära horisonten oftast har en liknande färg.

Nästa totala månförmörkelse

Redan på kvällen den 27 juli i år går det att beskåda nästa totala månförmörkelse.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer